Digital dømmekraft: Mange elever får ikke undervisning de trenger

Norge var blant verdens første land til å sette digital dømmekraft på læreplanen. Likevel er det mange elever som ikke får undervisningen de har krav på.

– Dette er en uholdbar situasjon, sier Pia Lang, prosjektleder i Medietilsynet Trygg bruk.

- Derfor er digital dømmekraft i undervisningen hovedtema for Safer Internet Day 5.februar 2013, sier Lang i en pressemelding.

 ”Nakenbilder florerer på Snapchat”

”Setter karakter på lærere”

”Nettmobbing kan bli en besettelse”

Mediene rapporterer daglig om konsekvensene av manglende digital dømmekraft blant barn og unge. Skoleopptøyene i Gøteborg like før jul levner ingen tvil om hvor alvorlige følgene kan bli når den digitale dømmekraften svikter. Via en falsk profil på Instagram ble navngitte jenter utsatt for sexrykter som provoserte til ukontrollerte protestaksjoner. Saken er fortsatt under politietterforskning.

– Digital dømmekraft handler om å behandle andre med like stor respekt online som offline, å kunne skille sannhet fra løgn på nett og kunne ivareta sitt personvern. Dette er helt nødvendig kunnskap i dagens digitale samfunn, sier Pia Lang, prosjektleder for Medietilsynet Trygg bruk.

I Europa-toppen

Med Kunnskapsløftet i 2006 ble Norge et foregangsland når det gjelder å innføre digitale ferdigheter – herunder digital dømmekraft – i skolens planverk.

– Læreplanene er flotte. Nå er det på høy tid å gå fra plan til handling. De lokale forskjellene er alt for store. I mange tilfeller er man helt avhengig av ildsjeler for å få implementert digital dømmekraft i skolen, andre steder er denne undervisningen fraværende, sier Lang.

Norske barn er i Europa-toppen når det gjelder tidsbruk på Internett (EUKidsOnline). Hyppig bruk og kunnskap om å manøvrere på nett er imidlertid ikke ensbetydende med god digital dømmekraft. Mer enn 30 prosent av norske barn har lagt merke til mobbing i digitale medier og like mange sier de kjenner passordet til en eller flere venner på sosiale nettsteder (Barn og medier-undersøkelsen 2012).

Tydelig signal

– At digitale ferdigheter og digital dømmekraft knapt ble nevnt i evalueringen av Kunnskapsløftet i høst, sier mye om hvor høyt ­– eller lavt – ­den 5. ferdigheten er prioritert i norsk skole, mener Lang.

Derfor har Trygg bruk satt saken øverst på dagsorden under årets Safer Internet Day som markeres 5. Februar.

– Vi inviterer til debatt på Litteraturhuset i Oslo. Hva skal til for at nettvett blir satt på timeplanen ved alle landets skoler på alle trinn? Hvem har ansvaret for at planene implementeres? Det er spørsmålene vi stiller til statssekretær Elisabet Dahle i Kunnskapsdepartementet, Barneombud Anne Lindboe og representanter fra skole-Norge.

Noen får det til

– Bakgrunnen for at undervisning i digital dømmekraft ikke er en selvfølge i alle landets klasserom, er sammensatt. Blant annet er det mange lærere som trenger opplæring og gode undrevisningsverktøy. Likeledes må skoleledere og skoleeiere i større grad følges opp og det må pålegges at dette skal prioriteres, sier Lang.

Noen kommuner har imidlertid tatt grep. Som innledning til debatten på Litteraturhuset gir Erik Westrum, rådgiver i Drammen kommune, et innblikk i hvordan kommunen har jobbet systematisk på dette området. Han vil også presentere en ny gratis nettressurs for landets skoler og kommuner, digitaldømmekraft.no, som gir lærere enkle verktøy for å inkludere digital dømmekraft i undervisningen.

Pia Lang oppfordrer alle engasjerte lærere, rektorer og skolepolitikere til å følge debatten, enten på Litteraturhuset eller via nett.

– Digital dømmekraft er en viktig del av den 5. ferdigheten (digitale ferdigheter). Det er på høy tid at den implementeres fullt ut!

Hva er Safer Internet Day?

Safer Internet Day markeres i mer enn 100 land verden over første tirsdagen i februar. I Norge feires dagen med frisk debatt, utdeling av Trygg bruk-prisen og lokale aktiviteter. Formålet med Safer Internet Day er å skape bevissthet rundt barn og unges nettbruk slik at de får en tryggere digital hverdag. Årets tema – Connect with respect – retter søkelyset mot betydningen av digital dømmekraft. Det er tiende gang den internasjonale merkedagen feires.

Les mer om markeringen av Safer Internet Day i Norge her: http://www.Trygg-bruk/SID2013/

 

Powered by Labrador CMS