Mest populært med spansk

Spansk er det mest populære fremmedspråket på ungdomstrinnet. Også på de 74 skolene som deltar i det toårige forsøket med fremmedspråk på 6. og 7. trinn i grunnskolen er spansk mest utbredt.

De endelige gsi-tallene for siste skoleår viser at flest elever på 8. trinn hadde opplæring i spansk. 20.314 elever, eller hver tredje elev på dette trinnet valgte spansk. Et par tusen færre elever på 9. og 10. trinn valgte spansk, henholdsvis 30,2 og 28,7 prosent.
Mens en av fire elever valgte fordypning i engelsk var tysk nest mest populære  fremmedspråket. Nesten dobbelt så mange elever på 10. trinn valgte tysk (23,7 prosent) i forhold til fransk (12,5 prosent).

I det pågående forsøket med fremmedspråk på 6. og 7. trinn på barnetrinnet 2010-2012 tilbyr 45 skoler spansk. Deretter følger 36 skoler som tilbyr tysk og 33 skoler fransk. To skoler tilbyr russisk og en skole tilbyr mandarin. 15 av de 74 deltakerskoler tilbyr tre språk, vesentlig spansk, tysk og fransk. 10 skoler tilbyr to språk.

Leder for Fremmedspråksenteret, Steinar Nybøle, forklarer oppslutninga om spansk som en generell tendens i utdanningssektoren.
- Det kan nok også ha noe med lærernes kompetanse å gjøre, i alle fall i distriktene.
Nybøle gir uttrykk for at det er et tankekors at bare at 2-3 prosent av Norges handel er med spansktalende land, mens Tyskland er vår viktigste handelspartner.
- En forklaring er at dagens unge ikke i samme grad som tidligere er så opptatt av hva de skal bruke utdanninga si til. En annen forklaring er at dagens unge har større valgmuligheter enn tidligere og reiser mye. Ferie og fritid spiller nå en vesentlig rolle, sier Nybøle.
Han sier også at forklaringa er litt avhengig av hvilket perspektiv vi har på språk. I globalt perspektiv er jo spansk et stort språkområde.

Nybøle opplyser at Sintef evaluerer språkforsøket på barnetrinnet, men midtveisevalueringa er ikke helt klar.
- Vi vet imidlertid at forsøket så langt er vellykket. Nesten ingen elever har sluttet. Har de sluttet, er det på grunn av flytting.

Nybøle ser at det er viktig at elevene får fortsette med språkopplæringa når de går over på ungdomstrinnet.
- Ungdomssskolene som får elevene som har deltatt i språkforsøket, må legge til rette for det. Blir opplæring i fremmedspråk på barnetrinnet permanent, må det bli en naturlig progresjon mellom barnetrinnet og ungdomstrinnet, sier lederen av Fremmedspråksenteret.

Powered by Labrador CMS