Kronprins Haakon underviste om verdighet

En etter en kom elever opp og fortalte sin personlige historie om verdighet da HKH kronprins Haakon i går arrangerte "Dignity Day" på Ulsrud videregående skole i Oslo. Se video!

- Uansett hva slags utfordringer vi møter i livet, har alle håp og drømmer. Det å beholde sin verdighet gjør at vi beholder drømmene. Skolen er et viktig virkemiddel for å holde på og for å nå disse drømmene, sa kronprins Haakon.

Utdanning fikk et lengre eksklusivt intervju med kronprinsen. Det kan du lese i Utdanning nummer 10 som kommer ut i mai. Det kommer også en fotoreportasje i nr. 9/2010.

Utdrag av dette kan du se i denne videoen (Foto: Bo Mathisen) :

 

Vil la verdighet styre

Global Dignity ble etablert i 2006 av kronprins Haakon og to andre medlemmer av World Economic Forum. I et møte i forumets medlemsgruppe "Young Global Leaders", traff kronprinsen den finske filosofen Pekka Himanen og amerikaneren John Hope Bryan som leder stiftelsen Hope. Stiftelsen har som mål å bekjempe fattigdom i USA. De tre kom fram til at de vil ha en debatt rundt begrepet verdighet som styrende prinsipp nasjonalt og globalt.

Da kronprins Haakon ankom Ulsrud videregående skole hadde rundt 300 elever samlet seg i skolens aula. Der fortalte kronprinsen om undervisningsopplegget og bakgrunnen for det. Etterpå gikk alle elevene i grupper for å diskutere hva ordet verdighet betyr for dem personlig. Kronprinsen ble selv med på en av gruppesamtalene.

Sterke historier

Til slutt ledet kronprins Haakon en seanse i aulaen der elever som ønsket det, kunne stille seg på rekke, for deretter å innta scenen med sine personlige tanker om verdighet. Det ble mange sterke historier fra hele verden. De handlet både om mobbing, vold og tap av nære slektninger. Ulsrud er en skole med en stor andel minoritetsspråklige ungdommer.

– Vi må tenke mer på hva som binder oss sammen som mennesker, enn forskjellene. Vi har mer kraft sammen enn om vi sier negative ting om hverandre. Jeg er utrolig imponert over dere, og er sikker på at dere kommer til å få til store ting, sa kronprins Haakon.

Til stede på arrangementet var også kunnskapsminister Kristin Halvorsen, Oslo-ordfører Fabian Stang og direktør for Utdanningsetaten i Oslo Astrid Søgnen.

- Dette har vært en spennende dag der alle har bidratt. Jeg er stolt over å være rektor på Ulsrud videregående skole, sa rektor Patrick Stark etter å ha hørt verdighetshistoriene. - Jeg har tro på at dette bidrar til at alle vokser og opplever verdighet.

Egen verdighetsdag

Arrangementet på Ulsrud videregående skole er en del av forberedelsen til "Dignity Day" som arrangeres 20. oktober i år. Målet er å få elever på videregående skoler over hele landet til å delta, i samarbeid med frivillige organisasjoner som Røde Kors, MOT og Frivillighet Norge.

Kronprins Haakons idé om "Global Dignity Day" har nå spredt seg til over 40 land.

På hjemmesiden til "Dignity Day" er det utarbeidet et kursopplegg om verdighet. Elever inviteres til en samtale om hva verdighet betyr for dem og hvordan de kan gjøre mer for at deres valg og handlinger skal bli styrt av hensynet til egen og andres verdighet. Temaene de diskuterte var: Hva er verdighet? Kan du fortelle en historie om verdighet fra ditt eget liv? Hva ønsker du å arbeide for og hvordan kan du bidra til å styrke andre menneskers verdighet?

Verdighetsprinspippene for Dignity Day.

1. Alle mennesker har rett til å leve et verdig liv.

2. Et verdig liv er å kunne bruke sine ressurser som menneske. En forutsetning for dette er å ha tilgang til et tilfredsstillende nivå av helsetjenester, utdanning, inntekt og sikkerhet.

3. Verdighet er å ha frihet til å ta avgjørelser og treffe valg som berører eget liv – og oppleve at denne rettigheten blir møtt med respekt.

4. Verdighet bør være det styrende prinsipp for alle handlinger.

5. Vår egen verdighet henger nøye sammen med andres verdighet.

 

  • I Utdanning nummer 9 kommer det en fotoreportasje fra arrangementet på Ulsrud videregående skole.
Powered by Labrador CMS