Tydelige om læring i ny læreplan

- Den nye planen gir skolene mer handlefrihet og lærerne mer metodefrihet, sa utdanningsminister Kristin Clemet (H) da hun presenterte læreplanen i dag. Planen skal gjelde fra skoleåret 2006/07.

Læringsmålene er tydeligere formulert i den nye læreplanen for grunnskole og videregående opplæring enn i den gamle. Det er ifølge Clemet den største forskjellen på planen hun la fram i dag og den gamle planen. Det legges vekt på fem grunnleggende ferdigheter: Lesing, skriving, regning, muntlig uttrykksevne og digital kompetanse.

Obligatorisk 2. fremmedspråk har fått egen plan. Det har også programfag på ungdomstrinnet, det vil si fag fra videregående skole tilrettelagt for ungdomsskolen. Læreplanens generelle del er uendret.

- Ved å bruke en halv milliard på å styrke lærernes kompetanse, satser vi nå ti ganger så mye som ved innføringen av den forrige læreplanen, L97, sa hun.

- Dere valgte å gå en runde til med læreplanene i sommer og trekke inn lederne for læreplangruppene på nytt? Hva er de viktigste forandringene?
- Vi har arbeidet med å forenkle det vi kaller kompetansemål, samt forklare hva kompetansemål er. Kompetansemål er ikke et minimum av hva elevene skal lære, men mål for hva de skal strekke seg etter. Vi vil selvsagt ha ulike grader av måloppnåelse. Noen kan ikke nå målene, men alle elever er hjertelig velkomne i norsk skole, sa Clemet.

Dannelsesperspektivet i norskfaget, annet fremmedspråk, progresjonen i matematikk og naturfag, samt lokalt tilpassede læreplaner er andre områder departementet har sett mer på.

- Har planene for hvert fag blitt mer like?
- Ja, det var ett av hovedkravene foran denne siste runden, også fra Stortinget, svarte Clemet.

Problemrådene statsråden har villet ta opp er: Høy andel faglig svake elever i grunnskolen, store sosiale forskjeller som forsterkes i skolen og svak progresjon i videregående skole. Hun trakk også fram mangelen på differensiering og tilpasset opplæring og at vurdering av elevene ikke har skjedd etter klare målformuleringer. Med tydeligere læringsmål vil hun også gjøre det lettere for lærerne å vurdere elevenes prestasjoner.

Statssekretær Helge Ole Bergesen sa på pressekonferansen at det har vært viktig med en åpen prosess og diskusjoner i mediene underveis.
- Hvis skolen lukker seg inne mister den tillit og legitimitet, sa Clemet..

200 skoler starter opp med den nye planen allerede i høst.
- Dette er offensive skoler som har ønsket å begynne med en gang, sa Clemet.

Powered by Labrador CMS