Elevkrav om driftsstyrer

Elevorganisasjonen foreslår at Sør-Trøndelag som første fylke i Norge oppretter driftsstyrer med elevflertall på hver skole.

Adresseavisen skrev i forrige uke at elevene ved de videregående skolene i Sør-Trøndelag ønsker seg en helt ny styringsmodell i videregående skole.
- Først da vil vi få et ordentlig skoledemokrati, sier leder i Elevorganisasjonen i Sør-Trøndelag Hans Kristian Enge.
 
Et slikt vedtak vil bryte med opplæringsloven, men det kan søkes Statens utdanningskontor om få starte et forsøk.
 
I en kommentar til avisen sier statssekretær Helge Ole Bergesen (H) i Utdannings- og forskningsdepartementet at dersom det er enighet lokalt om å sette i gang forsøk med elevflertall i driftsstyrene, vil ikke departementet overprøve vedtaket.
Hans Kristian Enge var blant de 450 elevene som møtte på Elevtinget i Oslo fra 4. til 9. mars.
 
Forslaget om driftsstyrer med elevflertall er ett av flere forslag som omhandler styring av videregående skole.
- Mange klager på at ungdom ikke engasjerer seg. Vi mener at det ikke er riktig. Elever i videregående skole vil gjerne ha mer innflytelse i sin egen skolehverdag, sier Enge.
 
Han får full støtte av leder i Elevorganisasjonen Jan Fredrik Stoveland:
- Dersom elevene får flertall i driftsstyrene, vil de ta oppgaven alvorlig. De kommer til å være ansvarsbevisste og legge opp til en konstruktiv dialog, mener Stoveland.
 
- Grunnen til at mange elever ikke engasjerer seg, er at de føler det ikke spiller noen rolle hva de sier likevel, så lenge administrasjonen på skolen bestemmer. Når elevene får reell innflytelse gjennom at de har flertall i driftsstyret, vil de også bli mer engasjerte, mener Enge.
 
Stoveland forteller at ordningen nå prøves ut på 30 - 40 skoler i Sverige. Elevorganisasjonen har vært i kontakt med en skole i Örebro for å høre deres erfaring. Her er både skoleledelsen og elevene godt fornøyd med ordningen, ifølge Stoveland.
Enge og Stoveland er enige om at elevene må skoleres dersom de gis flertall i driftsstyrene.
 
Lærerne mot
Leder i Utdanningsforbundet i Sør-Trøndelag, Jarle Landro, synes det er flott at elevene engasjerer seg og at de ønsker reell innflytelse. Men han er motstander av forslaget om å gi elevene flertall i driftsstyrene.
- Her skal det ikke bare fordeles penger. Det skal også bestemmes hvor i budsjettene det må kuttes. Det er en langt mer krevende oppgave, mener Landro.
 
- Det er ikke like morsomt å gjennomføre budsjettkutt, innrømmer Stoveland, men han mener elevene bør delta i den prosessen også. Arbeidet er lærerikt for elevene uansett, mener han.
 
Enge har tenkt på at den nye skolen som bygges på Byåsen i Trondheim kan være en forsøksskole for å prøve ut ordningen med elevflertall i driftsstyret.
- Denne skolen blir spennende og moderne og vil være et bra utprøvingssted for skoledemokrati, mener Enge.
 
Onsdag 6. mars var utdanningsminister Kristin Clemet på Elevtinget. Hovedbudskapet var at hun lovet elevene å skille russefeiring og eksamen i tid. Et meget populært forslag blant elevene. Hun berørte også fritt skolevalg som er ett av debatt-temaene på Elevtinget. Clemet avviste kritikken om at fritt skolevalg fører til A- og B-skoler. Hun viste til at hun selv hadde gått på Ullern, en skole som den gangen bare hadde elever fra nærområdet.
 
- Da jeg gikk på Ullern ble den regnet for å være en sosse-skole. Nå kommer det elever dit fra hele byen, sa Clemet.
 
Forslaget om å gi elevene i videregående skole flertall i driftsstyrene, berørte hun ikke. Men elevene ønsker å arbeide videre med forslaget etter det de tolker som et positivt signal fra statssekretær Bergesen.
 

Powered by Labrador CMS