Fylkene beholder ansvaret for opplæring på sjukehusene

Med statens overtakelse av sjukehusene, er det blitt vurdert om staten også skal overta ansvaret for opplæringa av pasienter ved medisinske institusjoner. Foreløpig skal fylkene beholde ansvaret.

Spørsmålet om hvem som skal ha opplæringsansvaret for pasienter ved medisinske institusjoner blir drøftet i et lovforslag fra Utdannings- og forskningsdepartementet som Stortinget skal ta stilling til i slutten av februar. Det blir vist til at tida ikke er moden for å endre ansvaret for opplæring. Departementet frykter at oppmerksomheten om økonomiske og helsefaglige interesser får større oppmerksomhet framfor opplæringsansvaret. Sjukehusreformen skal få tid til å gå seg til før ansvaret for sekundære oppgaver blir vurdert.
Da saka var på høring i fjor pekte daværende Norsk Lærerlag og Lærerforbundet på at det kunne bli lønnsforskjeller og andre arbeidstidsordninger for lærerne ved helseinstitusjoner enn for kommunalt tilsette. I en fellesuttalelse fra de to organisasjonene forutsatte de at lærere uansett arbeidstilknytning får de samme lønns- og arbeidsvilkårene og tariffavtalene som i skoleverket for øvrig.
Etter opplæringslova er fylkeskommunen pålagt å ha pedagogisk-psykologisk tjeneste og oppfølgingstjeneste. Dersom staten skulle overta ansvaret for opplæring ved sjukehusene, måtte den også ta over de hjelpetjenestene som er regulert av opplæringslova. Dermed ville vi få tre parallelle hjelpetjenester i skolen; kommunal, fylkeskommunal og statlig.

Usikkert departement

Utdanningsdepartementet er usikkert på om ansvaret for opplæringa ved institusjonene bør være statlig eller fylkeskommunalt. Etter en samlet vurdering av argumentene for og imot de to alternativene, mener departementet at det er mest hensiktsmessig at fylkene gir elevene opplæringstilbud i den tida de er pasienter ved medisinske institusjoner. Det har sammenheng med at fylkene har ti års erfaring med å ha ansvaret for opplæringa ved medisinske og sosiale institusjoner. De har ordninger, rutiner og avtaler som gir forsvarlig drift av skolevirksomheten.
I tillegg til forslaget om at fylkene skal beholde ansvaret for opplæringen ved sjukehusene foreslår departementet å endre navnet på KRL-faget til kristendoms-, religions- og livssynskunnskap og at ansvaret for skyss av førskolebarn blir overført fra fylkene til kommunene.

Powered by Labrador CMS