Elevene skal få bruke pc til eksamen

Når 10. klassingene våren 2004 skal opp til eksamen, skal de få bruke pc. Det mener Utdannings- og forskningsdepartementet (UFD) og ber kommunene få opp farta med å gi elevene tilgang på bruk av pc i opplæringa.

Hvordan kravet om å få bruke pc til eksamen skal la seg gjennomføre, kommer Utdanningsdepartementet tilbake til i løpet av våren. Det går fram av et høringsutkast om å endre læreplanen for grunnskolen (L 97) for å styrke elevenes muligheter for å bruke informasjons- og kommunikasjonsteknologien (IKT).

Ingen overraskelse

I forslaget gjør departementet oppmerksom på at påbudet ikke bør komme som noen overraskelse på Kommune-Norge. IKT-kravet er varslet flere ganger, både i kommuneproposisjonen for 2002 som kom i fjor vår og i forordet til årsplan for 2001 IKT i norsk utdanning.
Departementet foreslår at endringen trer i kraft fra skoleåret 2002/2003. Ulike høringsinstanser, deriblant kommunene, Kommunenes Sentralforbund og  lærerorganisasjonene har frist på seg til 1. mars i år til å si hva de mener om forslaget.

Har hatt tid nok

Departementet mener at når landets kommuner har hatt fem år på seg til å gi elevene mulighet til å bruke IKT i opplæringa, er det lenge nok.
Da L 97 ble innført, ble det tatt forbehold om at innføring av IKT kunne skje gradvis og i takt med kommunenes økonomiske evner. Departementet viser nå til at staten overfører penger til kommunene i de årlige rammetilskuddene. Det burde gi kommunene råd til å gi elevene mulighet til å bruke IKT. I tillegg får kommunene penger til kvalitetsutvikling i grunnskolen. Derfor vil departementet fjerne forbeholdet fra 1997.
Kommunene må fra kommende skoleår gi elevene mulighet til å bruke IKT i opplæringa, for å sikre at elevene får et mer likeverdig tilbud.
Et tilsvarende forbehold om innføring av IKT i videregående opplæring etter reformen av det skoleslaget i 1994, ble fjernet etter fem år i 1999.
Departementet har merket seg alle kommunene som har innført IKT i opplæringen, og det vil fortsatt bli satt av store millionbeløp til kompetanseheving for bruk av IKT i opplæringen, blant annet til etter- og videreutdanning av lærere. Videre vil satsingen på digitale læremidler fortsette.

Powered by Labrador CMS