35 millioner kroner til foregangsskoler

Fra kommende skoleår får vibonusskoler og demonstrasjonsskoler. Skoler som har bidratt tilkvalitetsheving skal dele 35 millioner kroner mellom seg.

På bakgrunn av Stortingets debatt om Utdanningsdepartementets 2002-budsjett, omtalte Utdanning nr. 2/02 at utdanningsminister Kristin Clemet (H) planla å innføre bonusordninger i skolen. Hun har handlet raskt. Allerede på Oslo Høyres årsmøte lørdag 26. januar opplyste hun at hun vil ha spredd gode erfaringer fra foregangsskoler. I et foredrag for partifellene i hovedstadslaget understreket hun at kommuner, fylkeskommuner og private skoleeierevil bli oppfordret til å foreslå kandidater.
 
Læringssenteret er satt i arbeid med å lage kriterier for hvilke 100 skoler som skal få en bonus på 50 000 kroner for å ha oppnådd resultater gjennom systematisk utviklingsarbeid og forsøk. Slår dette til, må vi regne med en årlig "kåring" av 100-på-topp-skoler i kvalitetens 1. divisjon.
Kriteriene for valg av skoler skal være klare 1. mars i år.
 
Demonstrasjonsskoler
I tillegg til å betale ut bonus til skoler vil statsråd Clemet ha plukket ut 20 demonstrasjonsskoler. I kvalitetens eliteserie kommer de utplukkede skolene til å få 1,5 millioner kroner fordelt over tre år. Skolene som blir valgt ut, skal kunne informere andre skoler gjennom kurs, Internett og skriftlig materiale. Videre skal de kunne ta imot besøk av hospitanter fra andre skoler, lærere i etter- og videreutdanning og studenter.
 
Ifølge en pressemelding fra Utdannings- og forskningsdepartementet er det "skoler som over tid har utmerket seg ved å gjennomføre interessante utviklingsprosjekt innen gjeldende regelverk eller forsøk med avvik fra lov og/eller avtaleverk og ved opplæringen i prioriterte fag som norsk, matematikk og engelsk.
 
Skolene kan også ha gjennomført prosjekter knyttet til differensiert opplæring tilpasset den enkelte elevs forutsetninger og behov, arbeidet for å fremme sosial kompetanse og å motvirke problematferd samt skoleanlegg og pedagogisk fornyelse ved hjelp av IKT".
 
Kriterier lages
Læringssenteret skal komme med forslag til kriterier for valg av bonusskoler og demonstrasjonsskoler og peke ut bonusskolene, mens det er departementet som skal velge ut hvilke skoler som skal være demonstrasjonsskoler etter innstilling fra Læringssenteret.
 
Direktør Jostein Osnes ved Læringssenteret opplyser til Utdanning.ws at det er for tidlig å si noe om kriteriene som skal gjelde for valg av skole, men regner med at skoler som Ringstabekk i Bærum i Akershus, skoler i Hå i Rogaland og Røyse skole i Hole i Buskerud, er blant aktuelle kandidater til å bli demonstrasjonsskole eller bonusskoler.
Ved valg av skolene skal elever, foreldre og lærerorganisasjonene trekkes med i vurderingen før søknad sendes.
 
Osnes understreker at det ikke vil nytte å komme med forslag om prosjekter skolene vil gå i gang med. Her er det snakk om hva skolene har oppnådd i 2000 og 2001.
 

Powered by Labrador CMS