- 500 000 årlig til matematikklærerne

Førsteamanuensis Einar Jahr ved lærerutdanningen ved Høgskolen i Hedmark mener at matematikklærere bør ha en årslønn på en halv million kroner.

Uttalelsen fra Jahr er kommet i forbindelse med at 85 prosent av lærerstudentene strøk da de gikk opp til ny prøve i det obligatoriske matematikkurset, etter først å ha strøket til den ordinære prøven i fjor vår. 35 prosent av det totale kullet strøk til den ordinære prøven.
35 prosent av de oppmeldte møtte ikke til den fornyede eksamenen.

 
Jahr mener ifølge Hamar Arbeiderblad at svikten er å finne på flere plan.
- De resultatene vi nå ser, er et resultat av feilslått matematikkundervisning i norsk skole gjennom flere år. Mange studenter viser liten interesse for faget og jobber derfor for lite med det. Vi ser også at studentene ofte ikke er i stand til å lage gode nok undervisningsopplegg i matematikk slik de skal når de selv kommer ut i skolen. Studenter som sliter med faget, får tilbud om ekstra undervisning, men de som burde ha gått der, benytter ofte ikke dette tilbudet.
 
- Vi på høgskolen kan ikke lage gull av gråstein. For å lokke til oss dem som liker matematikk i utgangspunktet, må vi gi lærerne som underviser i skolen i dette faget, en mye bedre lønn, sier Jahr til avisen.
 
Skolefokus snakket med Jahr sist sommer om problemfaget matematikk. Han mente da at grunnlaget for matematisk innsikt legges allerede i barnehage og hjem. Her bør en være bevisst på å øve inn begreper og tallforståelse. Godt språk er smittsomt, var hans fyndord. Det er mange som har tatt til orde for å splitte opp lærerutdanningen etter det nivå i skolen en senere ønsker å arbeide på.
 
- Mange lærere som har et dårlig forhold til matematikk, vil da sikkert velge å utdanne seg for småskoletrinnet, og det vil være en ulykke. De yngste skal ha de beste matematikklærerne! Og de burde være lønnet på linje med dataingeniører, sa Jahr den gangen til Skolefokus.
 
Han mente at ett strakstiltak for å bedre på situasjonen ville være å sette inn en massiv etterutdanning av lærere. I en lang periode, fra 1974 til 1990, var ikke matematikk obligatorisk fag i lærerutdanningen. Ikke minst ville det være viktig å fange opp dem som ikke har hatt faget i sin profesjonsutdanning.
 

Powered by Labrador CMS