Skolemassakre blir lærermassakre

Dersom Ringsaker kommune i Hedmark legger ned 10-12 barneskoler, kan også bortimot hundre lærerstillinger forsvinne.

I strevet Ringsaker-politikerne har med å legge ned skoler for å bedre økonomien i skolen, gikk komité for oppvekst i går inn for at lønnsutgiftene i skolen ikke skal utgjøre mer enn mellom 80 til 85 prosent av det totale skolebudsjettet. I dag legger lønnsutgiftene beslag på over 93 prosent av skolebudsjettet.
Med et budsjett på 196 millioner kroner, vil den skisserte reduksjonen av lønnsutgiftene føre til at skolene får mellom 15 og 25 millioner flere kroner til andre formål. Regnet om til lærerstillinger, gir det mellom 50 og 100 stillinger.

Neppe oppsigelser

Leder for komité for oppvekst, Christian Haugen, sier til Utdanning.ws at skolesentraliseringa i Ringsaker ikke vil føre til oppsigelser siden skolesentraliseringa er et langsiktig prosjekt.
- Når vi har så stor utskifting av lærere, vil ikke dette bli noe problem.
Haugen kommenterer for øvrig vedtaket med å vise til at det i gårsdagens komitédebatt ble sagt at det ikke var logikken, men politikken, som ville råde da forslaget om ny skolestruktur ble behandlet. Det munnet ut i et lite konkret forslag som går videre til kommunestyret.
Rådmannen har foreslått å legge ned og slå sammen 12 skoler. Komiteen reduserte tallet til 10. Uten å angi noen tidsplan heter det at fire skoler i den midtre delen av kommunen skal erstattes av en skole som fullt utbygd skal ha to parallelle klasser på hvert trinn. Bygginga skal skje trinnvis.
Kommuneøkonomien skal bestemme farta i denne prosessen. I det videre arbeidet med å tilpasse skolestrukturen, skal det tas hensyn til hvordan folk bosetter seg.
Ungdomsskolene blir ikke berørt av nedlegginger. I komiteens vedtak heter det at en av skolene skal bygges ut "med tilstrekkelig kapasitet". Det vil føre til at elever fra to barneskolekretser fra neste høst midlertidig vil sokne til en annen ungdomsskole enn dagens.

Velmente retningslinjer

I forslaget fra komiteen blir det trukket opp en rekke retningslinjer for utforminga av skolestrukturen som er en liste av gode og velmente formål. Det heter at endringene skal gi alle elevene et likeverdig opplæringstilbud og at alle skolene skal få mulighet for å gi ei opplæring i samsvar med læreplanen for grunnskolen. Alle skolene skal bli tilpasset lover og forskrifter fra sentrale myndigheter. Alle obligatoriske tiltak skal i skole være gratis, og vedlikehold av skolene skal ikke være avhengig av foreldre eller ansatte.
Det er tverrpolitisk enighet om at innsparte penger i skolesektoren, skal forbli i sektoren.

Powered by Labrador CMS