Nye rettskrivningsregler neste år

I 2003 kommer Språkrådet til å foreslå en ny rettskrivningsreform som skal bli stående uendret i mange år framover.

På Språkrådets årsmøte i dag og i morgen drøfter bokmålsseksjonen et forslag om å ta inn en del vanlige riksmålsformer i bokmål. Nynorskseksjonen skal på sin side diskutere et forslag om å fjerne skillet mellom hovedformer og sideformer med sikte på å få en fastere norm. Bokmålsseksjonen har tidligere gjort framlegg om å oppheve dette skillet i bokmål. Begge debattene er ledd i arbeidet med å forberede den nye rettskrivningsreformen for bokmål og nynorsk som Kulturdepartementet skal vedta neste år.
 
Norsk språkråd vil be regjeringen nedsette en språkkommisjon som skal avgi innstilling i 2005. Rådet vil ha en brei vurdering av situasjonen for det norske språket i dag og i framtida.
 
Språkrådet ser for seg en kommisjon som kan meisle ut en langsiktig språkpolitikk i Norge. I forslaget som blir drøftet på rådets årsmøte, heter det at kommisjonen må se spesielt på forholdet mellom bokmål og nynorsk, utviklingen av de to målformene, konsekvensene av internasjonalisering og presset fra engelsk. Videre vil rådet ha vurdert norsk språk og moderne medier, situasjonen for språkbrukere med innvandrerbakgrunn og språkkompetansen i samfunnet generelt.
 
Årsmøtet vil ellers få en orientering om planer for økt satsing på terminologiarbeid i Språkrådets sekretariat. Rådet skal også ta stilling til skrivemåten for en del historiske og geografiske navn. Dr.phil. Tove Skutnabb-Kangas fra Roskilde Universitetscenter vil på årsmøtet holde foredrag om nasjonale og internasjonale språkrettigheter.
Les mer om årsmøtet på www.sprakrad.no/aar2002.htm
 

Powered by Labrador CMS