Norman vet ikke helt hvordan

Arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman (H) vil modernisere, effektivisere og forenkle offentlig sektor. Hvordan det skal skje i det offentlige skoleverket, overlater statsråden til partikollega og utdanningsminister Kristin Clemet å fork

Norman redegjorde i Stortinget 24. januar i år om tilstanden i stat og kommune og hva det offentlige bør gjøre for å gi oss en god og trygg hverdag. Moderniseringsministeren slo fast at det er kvalitets­prob­lemer og misnøye i skolen, og at det er motivasjonsproblemer blant lærerne. Derfor vil han ha et avtaleverk som kan gjøre jobben for lærerne mer spennende, utfordrende og utviklende. Med mer frislipp for skolene mener Norman at det blir viktigere med tilsyn og kontroll og at det må etableres et uavhengig skoletilsyn. Han vil også tillate kommunene å innføre fritt skolevalg og at pengene følger elevene.
Utover det ville han ikke si til Utdanning hvordan endringene i skolen skal skje. Det overlot han til Kristin Clemet.
Hun sier til Utdanning at det er bred politisk enighet om at den nasjonale styringen av skolen er for rigid.
- Hvis vi slipper skolene mer fritt, må vi ha en nasjonal kontroll som sikrer at lærerne ikke bare slapper av, slik at vi blir sikre på at det er kvalitet i skolen, sier Clemet og antyder at det kan opprettes et organ som formidler metoder for kommuner og skoler, et evalueringsinstitutt på linje med hva man har i Danmark. Clemet opplyser også at hun har satt Utdanningsdepartementets byråkrater til å finne ut hvordan skolen kan fristilles ovenfra for å få nytenkning nedenfra.
Arbeids- og administrasjonsministerens redegjøring ble debattert i Stortinget i går. I Utdanning nr. 5 vil vi komme med en bredere omtale av hvilke konsekvenser statsråd Normans moderniseringsprosjekt vil få for norsk skole.

Powered by Labrador CMS