Nordboene får ikke sine rettigheter

Nordboere nyter godt av en rekke rettigheter uavhengig av hvilket av de nordiske landene de bor i. Men disse rettighetene er ikke godt nok kjent, det viser rapporten "Nordbornas rättigheter".

Det er Nordisk Ministerråd som har bedt den finske ambassadøren i Norge, Ole Norrback, om å skrive denne utredningen. Den første delutredningen, som kom i oktober i fjor, er en gjennomgang av de lover og regler som bestemmer de felles rettigheter beboerne i de nordiske landene har i hele regionen. Det dras også fram mange eksempler på tilfeller der byråkratiet i et land ikke har vært klar over eller mistolket det regelverket som fins.
Norrback skriver at alle barn i Norden har rett til å fortsette grunnskoleutdanningen sin i et av de andre nordiske landene dersom familien flytter. Retten til grunnskoleutdanning ligger i de nasjonale lovene, uten at det er noen egen nordisk overenskomst om dette. En ungdom som har gjennomgått grunnskolen, har rett til å komme inn på videregående utdanning i et annet nordisk land på lik linje med dette landets egne unge. Helt fra 1975 (Sigtuna-avtalen og en komplettering av den i 1996) har nordiske studenter hatt rett til å studere og avlegge eksamen i et annet nordisk land. Studerende fra et annet nordisk land skal også ha tilgang til høgere utdanning på de samme vilkår som landets egne studenter, for eksempel når det gjelder studieavgifter.
Støtteordninger til studier er nasjonale, men det er avtale om at enten hjemlandet eller vertslandet skal gi studiestøtte. Hovedregelen er imidlertid at landet der studenten har statsborgerskap, skal gi slik støtte.
Utredningen tar for seg tilsvarende regelverk innenfor mange andre felter, som bosetting, arbeid, sosiale ytelser og besøk. Det er også listet opp de sentrale avtaler som gjelder for nordboenes felles rettigheter. Utredningen fins på Internett under adressen http://www.norden.org
1. mars i år skal sluttrapporten være ferdig.

Powered by Labrador CMS