Må søke jobber på nytt

Rektorer og barnehagestyrere i Sarpsborg risikerer å måtte søke jobbene sine på nytt i forbindelse med omorganisering av kommunen.

De nye stillingene vil ikke få betegnelsen rektor eller styrer, men virksomhetsleder. De skal lyses ut internt.
Planene for omorganiseringa går i to tilfeller ut på å slå sammen barnehage og skole til en virksomhetsenhet. I det ene tilfellet skal Hafslundøy skole med 210 elever, og Hafslundøy barnehage med 36 plasser, slås sammen. Skolen og barnehagen ligger drøyt to kilometer fra hverandre. Alvimhaugen skole og Alvimhaugen barnehage skal også slås sammen til en virksomhet. 
To skoler, hver med drøyt seksti elever, skal slås sammen til en virksomhet.
Barnehagene skal slås sammen til to eller tre virksomheter med egne virksomhetsledere. Ifølge koordinator i kultur- og oppvekstetaten, Kari Anne Darum, skal det fortsatt være styrerfunksjon i barnehagene. Omlegginga skal ikke føre til færre stillinger, men stillingene som virksomhetsleder skal heller ikke komme i tillegg til eksisterende stillinger.
Kommunen viser til regler om at der omlegging fører til at stillingenes grunnpreg forandres skal styrer eller rektorstilling lyses ut på nytt. Det er ikke laget kriterier for hvordan dette skal defineres.

Brudd på opplæringslova

Utdanningsforbundet i Sarpsborg er imot omlegginga og har tatt saka opp med blant andre Statens utdanningskontor i Østfold. I svarbrevet sier kontoret at opplæringslova ikke åpner for omlegging av rektorstillinger slik Sarpsborg kommune legger opp til.
- Vi har også påpekt at dersom skole og barnehage slås sammen, skal det gjelde små enheter, noe som ikke er tilfellet her. Videre er det en forutsetning at involverte parter ønsker omlegginga. Men verken arbeidstakere eller foreldre er rådspurt, sier Jostein Egerdal, leder for Utdanningsforbundet Sarpsborg.
Fylkesmannen i Østfold har ennå ikke tatt stilling til Utdanningsforbundets forespørsel om situasjonen for barnehagene.

Powered by Labrador CMS