Konferanse om norsk-tysk samarbeid

- Berlin vil etter hvert bli den nye EU-hovedstaden, og det bør legge forholdene bedre til rette for et samarbeid, mener ambassaderåd Sverre Jervell, ved den norske ambassaden i Berlin. Nettopp vilkårene for samarbeid mellom Tyskland og Norge var tema

Om lag 300 fagpersoner var samlet under mottoet "Ikke bare snakk, gjør det - Nicht nur reden, tun sie es", da Utdannings- og forskningsdepartementet og det tyske utdanningsdepartement arrangerte en konferanse for å drøfte det bilaterale samarbeidet mellom Norge og Tyskland. Deltakerne på Holmenkollen Park Hotel 5. og 6. februar satt godt gjemt for presse og media - som var å finne på utdanningsmessen "Jobb og Utdanning" på Sjølyst i Oslo samtidig. Til tross for mangelen på offentlig oppmerksomhet, ble deltakeroppslutningen formidabel. Arrangørene hadde regnet med ca. 75 deltakere, men det ble påmeldt ca. 300 og man kunne godt ha tatt nærmere 500 hvis lokalitetene hadde vært slik.
Alle de sentrale deltakerne hadde i alle fall en ting felles: en glødende interesse for temaene som skulle tas opp. Her var det gruppearbeid om livslang læring, høyere utdanning, utveksling innenfor allmennutdanning i grunn- og videregående skole, utveksling innenfor yrkesopplæring/lærlingordningen, språk og kultur og ikke minst i forskningssektoren.

Opptatt av informasjon

Paradoksalt nok var man svært opptatt av informasjon og hvordan dette arbeidet skal gjøres bedre kjent. I denne forbindelse ble det vist til solide framstøt på Internett der mange av de nevnte temaer er blitt satt på dagsordenen. Mange av deltakerne viste til interessante, mer lokale, samarbeidsprosjekter.
Egil Eiene ved SiU (Senter for internasjonalt samarbeid ved Universitetet i Bergen), som i stor grad forvalter SOKRATES-programmet, kunne fortelle at 8000 norske og tyske lærere i dag samarbeider over landegrensene. Eiene var også opptatt av informasjon om hva som gjøres og hva man kan gjøre i dette bilaterale samarbeidet både mellom lærere og elever. Han slo fast at det er en sviktende interesse for språkfagene generelt i Norge og Europa for tiden .
Derfor trenger vi et informasjonssenter og en "Trollavtale" for tyskfaget
- Det er ikke innlysende for unge mennesker i dag hvorfor de skal lære tysk, sa Eiene blant annet.

Del av tysklandstrategi

Statsråd Kristin Clemet åpnet konferansen og understreket at dette var et ledd i regjeringens tysklandstrategi. Hun blir supplert av ambassaderåd, Sverre Jervell, ved den norske ambassaden som i flere år nå har ivret for et utvidet tysk-norsk samarbeid .
Til Utdanning sier Jervell at han merker et større "trøkk" i utviklingen, noe som gjør ham mer optimistisk. Blant annet skal den tyske skole i Norge få en støtte på en million kroner fra den norske stat til driften. Den tyske stat skal som motytelse skaffe utdanningsplasser for norske lærlinger i Tyskland. Jervell nevner også at tyske myndigheter har godkjent norsk som fremmedspråk og vil gi dette tilbudet til landets skoler. Den tyske staten skal også hjelpe til å formidle kontakt for dem som er interesserte. Reisestipend og fordypningsstipend for tysklærere er på trappene og man vil ta hånd om nye grupper, blant annet ungdomspolitikere.
Jervell viser også til den norsk tyske Willy Brandt-stiftelsen, som har adresse www.willy-brandt.org. Her kan ungdom få informasjon om hvilke muligheter som finnes for å utveksle skolegang mellom Norge og Tyskland.
Ambassaderåd Sverre Jervell gir også tidligere utenriksminister og styreleder i Willy Brandt-stiftelsen, Thorvald Stoltenberg ros for et foredrag der den tidligere utenriksministeren i frittalende ordelag uttalte seg blant annet om Tysklands rolle overfor et lite land som Norge- ikke minst i EU-forhandlingene.
Forholdene skulle ligge bedre til rette for et utvidet samarbeid nå enn tidligere, ikke minst fordi Berlin etter hvert vil bli den nye EU-hovedstaden når EU utvides, mener ambassaderåd Sverre Jervell.

Ny tysklandstrategi

Målsettingen med regjeringenes nye strategi er:
- Skape økt utveksling og kontakt i handel, næringsliv og kultur. Utdanning og forskning har en sentral plass her.
- Bygge opp kunnskapen om Tyskland og den norske kompetansen i det tyske språk, øke mulighetene for norske studenter til å studere i Tyskland.
- Styrke utvekslingsarbeidet for elever, studenter og forskere. I dag er det ca. 4000 norske studenter i Australia, 700 i Tyskland og 500 i Frankrike.
Tyskland importerer ca 70 prosent av sitt energiforbruk og Norge leverer omtrent en tredel av leveransen av gass til Tyskland. Norge er også et marked for tysk industri og nærmere 800 000 tyske turister besøker Norge hvert år.
Konferansen som var et ledd i den nye satsingen, kostet arrangørlandene ca. 600 000 kroner.

Powered by Labrador CMS