Gjennomslag for likelønn på Stortinget

Stortinget vil at likelønn og en offensiv lønns- og arbeidsgiverpolitikk skal sikre at offentlig sektor klarer å rekruttere og beholde arbeidstakere.

Sosialistisk Venstreparti fikk bred oppslutning om at arbeidsgiverne i lønnsoppgjøret for offentlig sektor skal styre etter likelønnsprinsippet. Det skjedde i debatten om arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Normans redegjørelse om modernisering av offentlig sektor 31. januar i år.
 
Statsråd Norman, som også er lærernes lønnsminister, mente forslaget var eminent. Han forutsatte imidlertid at ordet "likelønn" betyr lik lønn for menn og kvinner, og ikke et mer generelt likelønnsprinsipp.
 
Karin Andersen, som satte fram forslaget på vegne av SV, presiserte at forslaget ikke var et ønske om et system hvor alle skal tjene like mye. Med denne presiseringa fikk hun med alle partiene unntatt Fremskrittspartiet.
 
Likelønn er moderne
I debatten slo Andersen fast at kallets tid er forbi. Hun argumenterte for likelønn for kvinner ved å kalle det for både moderne og nytenkende, og statsråd Norman ville verken klare å modernisere eller effektivisere offentlig sektor dersom han ikke fikk noen til å gjøre jobbene.
 
- Det mangler hoder, og det mangler hender til å gjøre de viktige jobbene. Og vi kan bare si det som det er, at dette dreier seg om likelønn og arbeidsvilkår, slo Andersen fast.
 
Partifelle May Hansen minnet om at flere av arbeidsgiverforeningene er negative til likelønn, selv om det går på tvers av EU-domstolen. Hansen nevnte spesielt at NAVO (Norges arbeidsgiverforening for virksomheter med offentlig tilknytning) mener at det ikke er likelønn, men markedsverdi som er viktigst når en skal fastsette lønna.
 
Utfordret fagforeningene
Trine Skei Grande (V) sa i debatten at Venstre alltid har vært opptatt av likelønn og hadde en kvinnebevegelse som alltid har vært med på å sette det på dagsordenen. Hun slo fast at det offentlige ikke har mye skryte av når det gjelder likelønn, men først og fremst for at måten å fastsette lønna på for offentlig ansatte ikke holder mål.
 
- Jeg syns at vi skal jobbe mot likelønn for menn og kvinner i hele samfunnet sett under ett. Det er viktig både i det offentlige og i det private, men kanskje har det offentlige litt å lære av det private, for det offentlige har definitivt ikke vært best når det gjelder å verdsette kvinners arbeidskraft, sa Skei Grande og utfordret fagforeningene til å være med på den diskusjonen.

Powered by Labrador CMS