Gartnerutdannelse i Nord-Norge i fare

Ungdom som er bosatt i Nordland og som vil ta gartnerutdannelse blir henvist til studieplasser i Nord-Trøndelag, selv om tilbudet finnes i Sør-Troms. Nå er tilbudet i Troms truet av nedlegging på grunn av dårlig elevgrunnlag.

Rå videregående skole i Kvæfjord i Sør-Troms har et landsdelstilbud i gartneri og hagebruk, anleggsgartner/driftsoperatør idrettsanlegg.
Nordland fylke har kjøpt plasser både på Rå videregående skole og i Nord-Trøndelag, og begge tilbudene står i fylkets studiekatalog. Rektor Berit Vik sier til Bladet Vesterålen at hun vet at elever som bor nord i Nordland og som har søkt Rå, blir dirigert til Nord-Trøndelag. Vik frykter at studietilbudet innen gartnerfagene ved Rå snart blir tvunget til å legge ned. Dette skoleåret var det ikke elevgrunnlag til VKI-kurset i gartneri og hagebruk. Dermed fins det ikke en eneste mulighet for å få denne utdannelsen i hele den nordlige landsdelen.

Regelverket fungerer ikke

Til Utdanning sier rektor Vik at regelverket er klart, elever som bor i den nordlige landsdelen og søker gartnerutdanning skal henvises til Rå videregående skole.
- Det er likevel noe som ikke fungerer, fordi vi får telefoner fra nordlandselever som har søkt seg til Rå, men henvises til Trøndelag. Det er også problemer for finnmarksungdom som ønsker denne utdanningen, for de rådes inn på andre studieveier i sitt bostedsfylke. Vi greier ikke i å få helt klarhet i hva som er årsaken til at den vedtatte ordningen ikke følges opp. For at vi skal kunne opprettholde tilbudet vårt innen gartnerfagene, er vi avhengige å få alle potensielle elever i landsdelen, sier Vik.
- Har dere prøvd med stipendordninger for å motivere ungdom til å bli gartnere?
- Vi har diskutert det. Men det viser seg at de som har gitt stipender for å lokke ungdom til spesielle utdanninger, ikke har lyktes over tid. Man kan ikke kjøpe seg interesse hos de unge, sier rektor Vik.

Powered by Labrador CMS