Driftsstyre trekker seg i protest

Marienlyst skole i Oslo vil måtte redusere staben med minimum ni lærere for å få budsjett 2002 i havn. Driftsstyret trekker seg dersom skoleetaten ikke finner ekstra penger innen 28. februar. Leder for driftsstyreforum i Oslo, Ørn Grahm, gir ikke fem

Driftstyreleder Hege Stuen ved Marienlyst skole beskriver situasjonen ved skolen som absurd.
- Driftsstyret kan ikke stå med rett rygg og anbefale et budsjett som vil rasere læringsmiljøet ved skolen, sier hun. Hun har tre barn ved Marienlyst skole.
- Budsjettrammene er altfor trange allerede i dag. For eksempel går min 1. klassing i lokaler som ikke er godkjent, og som skolen i årevis ikke har hatt råd til å utbedre. Skolen har stengningstrussel fra bydelsoverlegen hengende over seg. Det fins ikke ventilasjonsanlegg ved skolen. Skolen tilsetter lærere med en lavere kvalitet for å spare penger, sier hun.
Hege Stuen var i møte med skoleetaten 8.februar, forteller hun. Her ble det presisert at skolen ikke vil få mer penger.
- Det innebærer at skolen fra i høst vil ha ca. 18 færre lærere enn i dag - nær en halvering av staben. Dette fordi lærere ikke kan sies opp fra dags dato, og hoveddelen av innsparingen må skje fra høsten av.
Dersom driftsstyret skulle ha godkjent dette budsjettet, måtte vi ha revurdert hele timeplanen. Det vil vi ikke. Vi fikk høre at vi er det første av et tyvetall driftsstyrer som skal ha spesialmøter med skoleetaten. Sannsynligvis er vi ikke det eneste driftsstyret som trekker seg. Driftsstyrene har problemer med å forstå kriteriene for tildeling av midler. Det ser ikke ut til å være et fast system for dette. Dermed kan det ha blitt gjort feil som gjør at skolene kan ha fått for lite penger, sier Hege Stuen.

- Gedigen ansvarsfraskrivelse
Leder for driftsstyreforum i Oslo, Ørn Grahm, gir ikke fem øre for skolepolitikken som føres.
- Opprettingen av driftsstyrene var en gedigen politisk ansvarsfraskrivelse. Nå overlater politikerne til driftsstyrene å vedta budsjetter som er altfor knappe. Det er helt klart at politikerne ikke er interessert i utdanning og skole til tross for at de i hver eneste valgkamp sier noe annet. Jeg har vært med i driftsstyret ved Lilleborg skole så lenge det har eksistert, og har hvert år måttet foreta reduksjoner i budsjettet. Selv ved de skoler som klarer seg uten å redusere antall lærere nå, er den økonomisk situasjonen en ulykke. Skolene har kuttet budsjettet hvert år, mens prisene har steget. Man kutter først på vanlig drift, skolebøker, renhold, osv, før man kutter det viktigste en skole har, nemlig lærerressursen, sier Ørn Grahm, som nå går av som leder av driftsstyreforum, som er et forum for ca. 60 driftsstyrer i Oslo.
- Jeg har snakket for døve ører i mange år. Det er grenser for hvor mange ganger jeg orker slå hodet i veggen, sier Grahm.

Powered by Labrador CMS