Clemet tviholder på kvinne-stillinger

Utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet (H) fastholder at et bestemt antall vitenskapelige stillinger ved Universitetet i Oslo skal være forbeholdt kvinner.

Det svarte hun Ågot Valle (SV) i Stortingets spørretime i dag. Valle viste til at EFTAs overvåkingsorgan (ESA) hevder at Universitetet i Oslos øremerking av professor- og postdoktorstillinger til kvinner er i strid med EØS-avtalen.
 
- Ved universitetet er det 13 prosent kvinnelige professorer. Uten øremerking vil det ta mange tiår før likestilling innen høyere utdanning kan nås, sa Valle og fikk vite at statsråden ser på øremerking som et virkemiddel for at kvalifiserte kvinner kan favoriseres.
 
Clemet hevder at universitets- og høgskoleloven ikke er i strid med EØS-avtalen. Dermed avviser hun en klage fra august 2000 til EFTAs overvåkingsorgan (ESA) hvor det blir hevdet at universitetet i Oslos ordning med å øremerke stillinger for kvinner var i strid med det såkalte likebehandlingsdirektivet, og dermed i strid med Norges forpliktelser etter EØS-avtalen.
 
Norges vurdering var derimot at den ordningen som Universitetet i Oslo hadde etablert var i overensstemmelse både med universitetets- og høgskoleloven og med EØS-avtalen.
 
Universitetet i Oslo bestemte for første gang i 1998 at 20 postdoktorstillinger skulle være forbeholdt kvinner som ledd i universitetets likestillingsplan. Øremerkingen ble begrunnet med at KUF i flere år har oppfordret universiteter og høgskoler til å satse på likestilling.
 
I november i fjor fikk Norge en grunngitt uttalelse fra ESA, der det ble slått fast at universitets- og høgskoleloven og ordningen med øremerking ved Universitetet i Oslo er i strid med EØS-avtalen.
 
I en pressemelding fra utdannings- og forskningsdepartementet i dag heter det at "Regjeringen har etter grundig vurdering bestemt seg for å fastholde det syn Norge hele tiden har gitt uttrykk for i saken. Det vil si at universitets- og høgskoleloven og ordningen med øremerking av vitenskapelige stillinger for kvinner ikke vurderes å være i strid med EØS-avtalen. Dette vil kunne innebære at ESA bringer saken inn for EFTA-domstolen".
 

Powered by Labrador CMS