Budsjettkutt går på sikkerheten løs

Elever ved landslinjene for transportfag får ikke lenger glattkjøringskurs. De får heller ikke kurs i trafikksikkerhet. Det har Utdannings- og forskningsdepartementet bestemt.

I årets statsbudsjett fikk landslinjene beskåret sitt budsjett med 30 millioner kroner i forhold til budsjettet for 2001. Til Blakstad, avdeling Skarsbru, Sauda, Melbu og Alta videregående skoler som tilbyr yrkessjåførlinje, sendte departementet den 7. januar i år ut et brev der de blant annet gir direktiv om å kutte tilskuddet til glattkjøringskurs på VK2 for tungtransportsjåfører med umiddelbar virkning. Glattkjøringskurset er obligatorisk for å få sertifikat for tunge kjøretøyer og må gjennomføres innen ett år etter at førerprøven er avlagt.
Yrkessjåførelevene går rett ut i jobb etter at de er ferdige med VK2-kurset. Mange av dem vil sitte bak rattet og føre vogntog med last opptil 50 tonn uten å ha gjennomført glattkjøringskurs. Det er sikkerhetsmessig uforsvarlig, mener faglærer i yrkessjåførfaget Odd Finnsrud ved Blakstad skole, avdeling Skarsbru i Aust-Agder. Det blir også dyrt for elevene. Når skolen ikke lenger skal gi dette kurset, må elevene ta kurset privat på en godkjent bane, som det bare finnes tre av her i landet. Eleven må da ut med 7000 kroner som kurset koster og i tillegg utgifter til reise og overnatting ettersom kurset går over to dager.
Elevene som begynte på VK2-kurset høsten 2001 fikk først midt i skoleåret vite at kurset skulle bort. For inneværende år har derfor Aust-Agder fylkeskommune bevilget 440 000 kroner slik at skolen kan opprettholde tilbudet. Men fra neste skoleår står skolen uten disse midlene.

For Skarsbru betyr budsjettkuttet tre millioner kroner mindre enn i inneværende år. Departementet har gitt ordre om å kutte 15 elevplasser, noe skolen ikke fant å kunne gjøre midt i et skoleår. 30 elevplasser må derfor fjernes fra neste skoleår. Konsekvensen vil være at det ikke lenger er plass til elever som kommer tilbake etter praksisperioden for å gjennomføre kurset i trafikksikkerhet, der en av ingrediensene er sikring av last på lastebiler og tunge trailere.

Fakta om landslinjer:
  • Videregående opplæring som finansieres med øremerkede midler fra statsbudsjettet
  • Ble opprettet i 1987.
  • Tar inn elever fra hele landet.
  • Har som hensikt å sikre tilbud i små og kostbare kurs i anlegg, transport, romteknologi, naturbruk og flyfag.
  • Senere også i økologisk landbruk, idrettsfag og musikk, dans, drama.
  • De statlige bevilgningene har stått stille siden 1995. Fylkeskommunal støtte har derfor vært nødvendig.
  • I årets statsbudsjett gikk Ap, Frp, SV og Sp sammen om å beskjære budsjettet til landslinjene med 30 millioner.

Powered by Labrador CMS