Inntekt gjennom jobb står for en økende del av studenters inntekter.
Inntekt gjennom jobb står for en økende del av studenters inntekter.

Studenter får en stadig større del av inntektene sine gjennom jobb

Norske studenter jobber i snitt 13,7 timer i uka, opp fra 12 timer i 2016.

Publisert Sist oppdatert

I 2019 tjente norske studenter i snitt 9950 i måneden kroner fra betalt arbeid, noe som utgjør 53 prosent av de samlede inntektene, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Jobbinntekter sto for 45 prosent av de samlede inntektene til studenter i 2016, mens det i 2019 sto for 53 prosent.

– Dette tyder på at studenter i økende grad ser behov for å spe på inntektene sine ved å jobbe mer ved siden av studiene, både i Norge og i land vi gjerne sammenligner oss med, sier seniorrådgiver Anna-Lena Keute i SSB.

I Finland, Polen og på Island har også studentenes jobbinntekter gått fra å utgjøre rundt 40 prosent av inntektene til over halvparten i samme periode.

Tallene viser også at studentene bruker mer tid på å jobbe enn før. I 2019 jobbet studenter i Norge i snitt 13,7 timer i uken, opp fra 12 timer i 2016.

Leder av Norsk studentorganisasjon, Tuva Todnem Lund, mener tallene bekrefter at dagens studiestøtte er altfor lav.

– Studenter skal ikke måtte nedprioritere studiene for å få økonomien til å gå rundt. Vi forventer at den nye regjeringen øker studiestøtten og knytter den til 1.5 G. Vi studenter trenger gode, forutsigbare økonomiske rammer. Forventningene til den nye regjeringen er skyhøye – nå må politikerne levere! sier hun til NTB.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS