Stor økning i antall lærlinger i offentlig sektor

Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at veksten i antall læreplasser i Norge fortsetter. De siste fem årene har antall lærlinger i offentlig sektor økt kraftig.

De siste fem årene har kommunal sektor fått 32 prosent flere lærlinger. Statlig sektor har hatt en økning på 25 prosent. Til sammenligning har økningen i privat sektor for samme periode vært på 16 prosent, opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

– Privat næringsliv har fortsatt langt flere læreplasser, men vi ser nå at offentlig sektor jobber offensivt og tar sin del av ansvaret. I Jeløya-plattformen sier vi at det skal stilles klare krav til det offentlige om å ta inn lærlinger. For selv om vi ser en kraftig vekst er potensialet for å ta enn flere lærlinger i offentlig sektor fortsatt stort, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, i pressemeldingen.

I 2018 styrkes de yrkesrettede utdanningene med 70 millioner. En del av midlende skal styrke arbeidet med å rekruttere nye lærebedrifter i fylkene, samtidig som regjeringen stiller tydelige krav til offentlig sektor.

I 2017 fikk 20 800 elever læreplass. Dette er det høyeste antallet som er registrert siden målingene begynte i 2011.