Aktiv og engasjert i både skole og samfunn er Arne Bergersen. Foto: Kari Oliv Vedvik

Arne (85) begynte på lærerutdanningen som 17-åring

Allerede som 17 åring begynte Arne Bergersen (85) på lærerutdanningen. Kort tid etter påbegynt utdanning meldte han seg inn i fagorganisasjonen, og er den dag i dag medlem i Utdanningsforbundet.

Publisert

Rask i steget kommer pensjonisten gående langs pollen i Arendal. Da han gikk inn i pensjonistenes rekker var han skolesjef i denne kommunen. Gjennom sin lange yrkeskarrière har han innehatt en mengde ulike roller innen skole.

Skolesjefen spiste med lærerne

– Gikk det an å begynne på lærerskolen for 17-åringer på 50-tallet?

– Ja det var opptaksprøver. Vi var 120 stykker som møtte opp for å kjempe om 30 plasser. Så det var en ganske så nådeløs utvelgelse, forteller Bergersen.

Den første lærerjobben fikk han i Overhalla i Trøndelag. Noen år senere var han blitt rektor ved en skole i Sarpsborg før det blide Sørlandet lokket ham nedover. I til sammen 28 år var han rektor ved en barneskole før han gikk på jobben som skolesjef i det som den gang var Hisøy kommune rett utenfor Arendal.

– Det var en rik kommune og skolebudsjettene var lagt opp sånn at en kunne drive en bra skole. Som skolesjef dro jeg rundt og spiste matpakken min på lærerværelsene ved alle skolene i kommunen. Dermed fikk jeg nærmere kontakt med læreren og informasjon om det som foregikk på skolene, forteller Bergersen.

Rektorløs skole

Hisøy hadde tidlig tilbud til 6-åringen og de testet ut en modell med å fjerne rektor ved en av de kommunale skolene.

– Ja vi testet ute kollektiv ledelse. Læreren hadde styringsmøte en gang i uka og de måtte lære seg til å se på skolen som en helhet og ikke bare tenke på sin egen arbeidshverdag, men alt som krevdes for å drifte en skole. Rektorlønnene ble brukt til å redusere lærernes leseplikt. Det var en forholdsvis liten skole, med 140 elever og det fungerte veldig bra. Ved en større skole hadde nok ikke dette latt seg gjennomføre, tror den tidligere skolesjefen.

Da Hisøy kommune ble slått sammen med Arendal i 1992 begynte han som skolesjef der.

– Det var i alt fem kommuner som ble slått sammen. Da ble det så stort at jeg ble tvunget til å bli en byråkrat enn skolemann. Men det er jo pedagog jeg er og var, sier Bergersen.

Det er 20 år siden han gikk av med pensjon, men han har ingen problemer med å fylle dagne med innhold.

– Jeg har blant annet skrevet roman og er aktiv i pensjonistklubben. Også driver jeg på litt innen politikken og har noen tillitsverv, sier mannen som også blir spurt om å holde foredrag om ulike emner han interesserer seg for.

Powered by Labrador CMS