Restaurant- og matfag har størst nedgang i læreplasser.

Færre fikk læreplass i 2020

Nedgangen er på kun to prosentpoeng sammenlignet med fjoråret, og nær 8 av 10 søkere fikk læreplass. Lærlinger innen restaurant- og matfag er hardest rammet av pandemien.

Publisert

Det viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet. Rundt 28 800 søkte læreplass i 2020, og 79 prosent fikk enten lærekontrakt eller en opplæringskontrakt i løpet av året. Det er to prosentpoeng lavere enn i 2019.

Nedgangen innebærer at rundt 500 færre lærlinger har fått plass i en bedrift.

Samtlige utdanningsprogram har en nedgang i andel søkere som får lærekontrakt. Nedgangen er størst i restaurant- og matfag, med fem prosentpoeng. Det er også dette utdanningsprogrammet som er hardest rammet av permitteringer som følge av pandemien.

– Mange lærlinger har det tøft

– Det viktigste nå er å sørge for at flest mulig skal få en læreplass og at de som har en læreplass, får beholde den. Det er mange lærlinger som har det tøft, og jeg skal gjøre det jeg kan for at lærlingene skal komme seg gjennom dette, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i en pressemelding.

Hun mener den lave nedgangen i antall læreplasser viser at regjeringens tiltak for lærlingene under pandemien har fungert.

– Uten disse tiltakene hadde det trolig vært enda flere som hadde blitt permitterte, og færre søkere hadde fått læreplass, sier Melby.

Flere permitteringer igjen

Da Norge stengte ned i fjor vår, førte det til 4400 permitterte lærlinger på det meste. Langt de fleste var tilbake på jobb i løpet av noen måneder.

Nå i januar er over 400 lærlinger permittert, noe som er en tredobling siden november, og rundt halvparten av dem befinner seg i Oslo. Rundt 80 prosent av permitteringene er innen restaurant- og matfag.

Les også: Flere og flere lærlinger permitteres - verst for kokkelærlingene.

Elev- og lærlingombudet i Oslo, Sofie Haug Changezi, sier hun får en del henvendelser fra lærlinger som opplever å bli permittert.

– Jeg får en del spørsmål om hva slags rettigheter de har når de blir permittert. De fleste som kontakter meg angående permitteringer, er lærlinger i restaurant- og matfag, men det har også vært noen fra salg og service, sier hun.

Hun sier det var langt flere permitteringer under nedstengningen i mars og april i fjor, og at mange av disse kom raskt tilbake i jobb. Men nå viser tallene at flere blir permittert igjen.

– Vi er inne i en andre permitteringsbølge for enkelte lærlinger, sier Changezi.

Powered by Labrador CMS