Skuespiller Marte Magnusdotter Solem får ros for rollen som lærer for en 7. klasse.

Teaterforestillingen «Reform 97» begeistrer anmelderne

Skuespillerne har improvisert fram stykket etter skolebesøk og samtaler med lærere. Nå får de høye terningkast av anmelderne.

Publisert

Aftenpostens anmelder skriver at stykket «får oss til å le så vi gråter av det norske skolesystemet», mens anmelderen i Dagsavisen skriver at «'Reform 97' er noe av det morsomste, mest medrivende og engasjerende jeg har sett av teater på lenge». Begge triller en femmer på terningen.

NRKs anmelder mener forestillingen «treffer en del utfordringer i den norske skolen ganske presist».

«Fantastisk lærerskikkelse»

Anmelderne i Klassekampen og Dagbladet er noe mer avmålte, men gir stort sett gode skussmål de også.

Klassekampens anmelder skriver at stykket er ujevnt, og at det i siste halvdel blir «mer og mer som en runde med P2-prat om middelklassens problemer med skoleverket». Anmelderen trekker fram skuespiller Marte Magnusdotter Solems «fantastiske lærerskikkelse» og mener det i denne lærerkarakteren ligger «en mer grunnleggende kritikk av forsøket på å forene frihet, lek og autonomi med tvang, selvdisiplin og samfunnsnytte».

Basert på samtaler med lærere

Regissør Tyra Tønnessen har, sammen med fire skuespillere og en scenograf, laget teaterstykket gjennom en uortodoks metode. Stykket er blitt improvisert fram over tid, og skuespillerne har blant annet besøkt skoler, snakket med en rekke lærere og lest seg opp på samfunnsdebatten om skolen.

Stykket går på Nationaltheatret i Oslo.

Powered by Labrador CMS