Lærer Yngvild Elvemo drømmer om OL i 2020

Hun er sannsynligvis den raskeste kvinnelige læreren i Norge. Nå drømmer Yngvild Elvemo om en plass i startblokken på 800 meter i OL.

Publisert

Du kvalifiserte deg nylig til EM i friidrett i Amsterdam. Hva er målsettingen din der?

Dette er spalten Aktuelt navn fra Utdanning nr. 12/2016.

Denne gang har journalist Jørgen Jelstad snakket med Yngvild Elvemo (26). Hun er Norges beste kvinnelige 800 meter-løper. Hun jobber til daglig som lærer ved Ringstabekk skole i Bærum kommune i Akershus.

Elvemo kvalifiserte seg til EM i friidrett i Amsterdam 6.–10. juli og drømmer om OL i 2020.

Jeg har som mål å komme til finalen. Da skal mye klaffe samtidig, men det kan gå. Går treningen etter planen fram mot EM, ligger jeg i alle fall godt an til å nå en semifinale.

 

Du klarte EM-kravet på 800 meter med tiden 2.02,09. OL-kravet til Rio er 2.01,50. For oss som ikke kan så mye om løping på toppnivå: Hvor mye krever det å løpe de seks tidelene fortere?

Norge har et særnorsk OL-krav på to blank. Forbundet vil ikke sende noen til OL som ikke kan komme blant topp 12. Det betyr at man nesten må sette norgesrekord for å få dra til OL. Det er mye som spiller inn for å løpe på en god tid. Været, hvor gode konkurrenter du løper sammen med og dagsformen. Hvis alt klaffer, er det ikke så mye som skal til før jeg plutselig løper seks tideler raskere. Det beste løpet i sesongen er gjerne rundt 5. og 6. løpet, og jeg har litt igjen dit, så det er mulig.

 

Hovedmålet er kanskje neste OL?

Ja, målet har i lang tid vært OL i Tokyo i 2020.

 

Hvordan klarer du å kombinere friidrett på toppnivå med en lærerjobb?

Jeg jobber 70 prosent og er så heldig å ha stor fleksibilitet der jeg jobber. Bare jeg kommer meg opp tidlig nok om morgenen og får en treningsøkt før jobb, går det bra. Jeg trenger to økter om dagen. Men jeg må prioritere trening og jobb og ikke så mye annet.

 

Friidrett må være ideelt for matematikkoppgaver, bruker du det av og til i timene?

Ja, jeg ga en gang elevene i oppgave å regne ut gjennomsnittsfarten min på 400 meter.

 

Hva er den?

Den ligger vel på 25–26 kilometer i timen.

 

Hvilken kjent person ville du hatt som lærer?

Barack Obama. Jeg liker måten han jobber på og alt han har fått til. Å bruke dialog som virkemiddel appellerer til meg og er noe jeg også er opptatt av i klasserommet.

 

Så det blir ikke Donald Trump?

Det er vel heller han som må få straffeleksa. Nei da, jeg er ikke noen fan av straffelekser, så det gir jeg aldri. Jeg tror ikke det bidrar til særlig mye motivasjon.

 

Du får holde en undervisningstime for den norske befolkning. Hva handler timen om?

Det ville vært livsmestring. Jeg er så glad for at det er kommet inn i den siste stortingsmeldingen om skolen. Alle bør lære noe om å takle motgang i livet, og det å ha utholdenhet og jobbe mot et mål.

 

Hvilken bok har du ikke fått tid til å lese?

Jeg har en bok på nattbordet om marshmallowstesten, det kjente eksperimentet som handler om evnen til å utsette behovstilfredsstillelse. Jeg fikk den av mamma med en liten tekst om at hun trodde det var en god bok for lærere. Jeg har så vidt begynt og har allerede snakket med elevene mine om den.

 

Hva gjør du for å få utløp for frustrasjoner?

Det er vel ingen overraskelse at jeg drar ut og trener.

 

Hvem er din favorittpolitiker?

Det må være Gro Harlem Brundtland, som var Norges første kvinnelige statsminister.

 

Hva har du lagt ut på Facebook denne uka?

Et bilde fra løpet i Belgia der jeg klarte EM-kravet.

 

Hva er ditt bidrag for å redde verden?

Å være lærer. Det er en veldig viktig jobb. Hvis vi klarer å oppdra ungdommen til å bli gode borgere, føler jeg at vi bidrar på en god måte.

Powered by Labrador CMS