Svenske videregående skoler og høyere utdanning anbefales stengt

Sveriges regjering anbefaler at landets videregående skoler, høyskoler og universiteter stenges og at elever og studenter får undervisning på nettet.

Publisert Sist oppdatert

– Fra i morgen anbefales alle videregående skoler, høyskoler og universiteter å tilrettelegge for fjernundervisning, sa statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Regjeringen oppfordrer alle foreldre til å få sine barn til å fortsette med hjemmestudier og til å ta smitterisikoen på alvor.

– Dette er grupper som klarer seg selv og som kan ta ansvar for sine studier. Jeg forventer at elever og studenter lever opp til tilliten som vises dem, sa utdanningsminister Anna Ekström.

Regjeringen kommer til å legge fram et forslag i Riksdagen som skal gjøre det mulig for studenter ved høyskoler, universiteter og fjernundervisning å beholde studiestøtte for perioden der det ikke er vanlig undervisning.

Barnehager og skoler

– Vi forbereder også totalstengning av skoler og barnehager, sa Löfven.

En beslutning om det vil i så fall bli tatt på et senere tidspunkt, opplyste statsministeren.

I tilfelle barnehager og barneskoler blir stengt, må regjeringen først få på plass et regelverk som omfatter omsorgstiltak for barn av foreldre som jobber i samfunnskritiske funksjoner, opplyste Löfven.

Ekström la til at det er støtte i Riksdagen til et slikt regelverk og at det derfor kan være på plass innen kort tid. Samfunnet må fortsette å fungere, uttalte hun.

Det svenske folkehelseinstituttets leder, Johan Carlson, sa at folkehelsemyndigheten ikke anser dette som et tidspunkt der man bør stenge barneskoler eller barnehager, selv om virusspredningen øker. Konsekvensene av en så omfattende stengning kan bli store, uttalte Carlson.

Britisk dødsprognose

Island har også valgt å holde landets barnehager og skoler åpne foreløpig, men har stengt universiteter. Danmark, Finland og Norge har stengt både barnehager, skoler og universiteter.

Sverige har i motsetning til en rekke andre land verken satt områder i karantene, stengt skoler eller grenser.

Ifølge TT har Sverige og Storbritannia lignende strategier, og Sverige kan dermed i likhet med Storbritannia bli rammet av mange dødsfall, dersom en studie fra Imperial College i London tegner et korrekt bilde.

Studien viser at antall døde i Storbritannia kan bli så høyt som 260.000.

Den svenske statsepidemologen Anders Tegnell sier forskerne bak studien er dyktige, men han viser også til at en slik utregning ikke nødvendigvis vil vise et korrekt bilde.

– Problemet er at grunndataene er så usikre. Ingen vet hvordan dette kommer til å bli før det er over. Forskerne har regnet høyt i denne studien. De har tidligere gjort en studie av ebolaepidemien i Vest-Afrika som slo helt feil. De er dyktige, men det viser hvor vanskelig dette er. Ingen vet, så enkelt er det, sier Tegnell.

Powered by Labrador CMS