Byrådsleder Raymond Johansen.

Vil innføre massetesting av elever og ukentlig testing av lærere i Oslo

Oslo vil innføre massetesting av elever med spyttprøver og økt testing av lærere. Videregående skoler og voksenopplæringen er på rødt nivå fra mandag.

Publisert Sist oppdatert

– Ingen elever skal møte opp på skolen mandag. Skolene kan gi undervisningsfri eller heldigitalt undervisning. Fra og med onsdag skal alle skolene være på rødt nivå. Da skal elevene få en kombinasjon av digital undervisning og fysisk undervisning, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han listet opp de nye tiltakene som nå innføres i hovedstaden.

I tillegg til at videregående skoler og voksenopplæringen settes på rødt nivå vil de også fra 8. mars innføre massetesting av elever med spyttprøver og testing av alle lærere.

– Sammen med helsedirektoratet vil vi fra andre uken i mars tilby hurtigtester til elever i videregående skole. Vi vil også vurdere tiltak som ukentlige testing av lærere og munnbind for elever og lærere i videregående skoler, forklarte byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen.

Ber om revidering av smittetiltakene

Hun rettet også kritikk mot smitteverntiltakene i regjeringens trafikklysmodell. Thorkildsen mener de tiltakene som gjelder for videregående skole ikke er tilpasset verken smittesituasjonen eller den faktiske hverdagen i skolen.

– Jeg oppfordrer regjeringen til å gå i dialog med lærere og elever for å revidere smittevernveilederen. Trafikklys-systemet ble laget i mai 2020. Det er på høy tid at denne revideres, mener Thorkildsen.

Lærerorganisasjonene har også bedt om at smitteverntiltakene i skoler og barnehager revideres. Lederne for Utdanningsforbundet, Norsk lektorlag og Skolenes Landsforbund gjorde seg tanker om hvilke punkter og tiltak man bør se nærmere på; avstandsregler, åpningstider, lufting, fysiske inndelinger og hjemmekontor, i et intervju med Utdanningsnytt tidligere i februar.

– I barnehagesektoren melder ansatte om at det er nærmest umulig å innføre rødt nivå uten å redusere åpningstidene. I skolen vil mange si det er i praksis umulig å opprettholde tilstrekkelig avstand i gitte situasjoner. Da må andre tiltak inn, eller man må finne andre løsninger, sa Utdanningsforbundets leder Steffen Handal.

– De gjeldende smitteverntiltakene ble laget på et tidspunkt der man ikke hadde kjennskap til det muterte viruset. Vi tar for gitt at Folkehelseinstituttet tilpasser tiltakene til den nye situasjonen, sa leder for Skolenes Landsforbund, Anne Finborud.

Fortsatt gult i barnehager og barneskoler

I barneskoler og i barnehager videreføres gult nivå.

– Vi har sett at de utbruddene som har vært i barnehager og i barneskoler blir håndtert godt og det er ikke grunnlag for å innføre rødt nivå her. Det er heller ikke smittefaglig anbefalt, sa byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen.

I videregående skoler ser de derimot at rødt nivå er nødvendig.

Smitten har økt mye i denne aldersgruppen. I Oslo har dessuten mange skoler elever fra ulike steder i byen, og ungdommer i denne aldersgruppen har flere kontaktpunkter, som igjen gjør smittesporingsarbeidet mer komplisert.

– Jeg vil understreke at rødt nivå ikke betyr det samme som stengte skoler, sa Thorkildsen.

Mutert problem

Det nærmer seg ett år siden nedstengingen av Oslo. Ingen har tatt mer ansvar eller betalt høyere pris over tid enn Oslo-folk. Likevel må jeg be om mer fra dere. Og jeg veit at det jeg ber om er mye og det er inngripende, sa byrådsleder Raymond Johansen da han innledet pressekonferansen søndag.

Smittetallene i Oslo øker og er på sitt høyeste siden den første uken i januar i år. Økningen skjer trass i inngripende tiltak de siste fire månedene. Årsaken er det muterte virusvariantene, spesielt den britiske varianten. Nå dominerer denne virusvarianten både i Oslo og Viken.

Johansen sa at økt testing også gjør at man avdekker mer av smitten. Han mener det er det viktigste våpenet mot smittespredningen.

– Da kan vi raskere og enklere spore mer, isolere og sette folk i karantene, sa Johansen, som også pekte på at mobiliteten i byen har økt igjen.

– Folk er mer på farten igjen. Flere tar kollektivtransport igjen, flere er på cafe og flere er på besøk hos hverandre. Det betyr flere kontaktpunkter og mindre avstand, og viruset får bedre kår for å spre seg videre. Når vi også har å gjøre med en mer smittsom variant av koronaviruset, sprer smitten seg raskere.

Powered by Labrador CMS