Hver tredje lærer som underviser i matematikk, mangler fortsatt tilstrekkelig fordypning i faget, ifølge Utdanningsdirektoratet. Ill. foto: Lena Opseth

Rekordmange lærere kan få videreutdanning

Fra i dag og fram til 1. mars kan lærere søke om videreutdanning.

Kunnskapsdepartementet regner med at i år vil rekordmange lærere få tilbud om videreutdanning etter at satsingen øker med 200 millioner kroner, til over 1,6 milliarder.

– Lærere med solid faglig kompetanse er avgjørende for å få en skole hvor elevene lærer mer. Vi har mange dyktige lærere, men mange mangler fordypning i faget de underviser i. Nå håper jeg de søker, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

 I fjor søkte nesten 10 000 lærere, og 6000 fikk tilbud. Lærere kan ta videreutdanning i alle skolens fag. I år utvides tilbudet til også å inkludere videreutdanning i programmering, profesjonsfaglig digital kompetanse og begynneropplæring.

 

Nye kompetansekrav

Fra 1. august 2025 må alle lærere som skal undervise i matematikk, engelsk, norsk, norsk tegnspråk og samisk på barneskolen ha minimum 30 studiepoeng i disse fagene. Lærere på ungdomsskolen må ha minimum 60 studiepoeng for å undervise i de samme fagene.

Svært mange lærere trenger videreutdanning innen 2025. I dag mangler hver tredje matematikklærer i barneskolen tilstrekkelig fordypning. Det samme gjelder halvparten av lærerne som underviser i engelsk – og én av fem norsklærere. Det utgjør 10.000 mattelærere, 9900 engelsklærere og 7800 norsklærere, ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet.

 

Powered by Labrador CMS