Mor vil ha glitter-forbud i barnehage i Ålesund

En mor advarer mot mikroplasten som glitteret er laget av. Nå jobber Fagerlia barnehage med å bli glitterfri.

Publisert Sist oppdatert

– Glitter er laget av mikroplast og aluminium. Det finnes nedbrytbar glitter, men dette er ikke like vanlig å bruke, sier Christina Hellevik til Sunnmørsposten. Det var de som først omtalte saken om glitterforbudet som er på trappene i Fagerlia barnehage.

Initiativet kommer nettopp fra Hellevik, som til daglig jobber på NTNU Ålesund og som har datteren sin i Ålesund-barnehagen.

– Det opptar meg at barn helt ned i ettårsalder får bruke glitter i barnehager. De får glitteret på hendene og putter det i munnen. Det er også veldig vanskelig å få bort glitteret fra kropp og klær. Når klærne vaskes, havner glitteret som mikroplast i havet. Men det er lite forskning på hva de langsiktige, helsemessige konsekvensene er av å få glitteret i kroppen. For å finne ut det, må det også forskes på over tid. Men så lenge en ikke vet, og ikke vet i hvilken grad dette blir tatt opp i kroppen, bør ikke barnehagene ha lov til å bruke glitter, sier Hellevik til avisen.

Turid Stette, styrer i barnehage, sier barnehagen nå vil ta grep.

– Dette klarer vi oss uten. Å bli en glitterfribarnehage, det skal vi klare, , sier Stette.

I en artikkel på forskning.no fra 2019 uttaler forskere at de ønsker et totalforbud mot glitter, nettopp fordi glitteret inneholder mikroplast som kan være skadelig for livet i naturen og havet.

Powered by Labrador CMS