Molenbeek er en forstad til Brussel.
Molenbeek er en forstad til Brussel.

Belgisk lærer suspendert etter å ha vist Muhammed-karikatur

En lærer i Brussel-forstaden Molenbeek er suspendert etter å ha vist en karikaturtegning av profeten Muhammed til klassen.

Læreren viste fram tegningen da han diskuterte drapet på den franske læreren Samuel Paty med elevene.

Paty fikk hodet skåret av etter å ha vist fram en karikaturtegning av profeten Muhammed fra det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

Den belgiske læreren viste fram en av de samme tegningene og er nå suspendert.

– Vår beslutning bygger utelukkende på det faktum at dette er obskøne bilder. Vi hadde gjort det samme selv om tegningene ikke hadde forestilt profeten Muhammed, sier en talsmann for ordføreren i Molenbeek, en bydel med mange muslimske innbyggere.

Les også: Ytringsfriheten i klasserommet

– Opp til lærerne

Kunnskapsminister Guri Melby har slått fast at norske lærere kan vise fram Muhammed karikaturer i undervisningen dersom de mener det er relevant.

– Hva som er viktig å få vist fram og hvilke debatter som er viktige og relevante, kommer an på situasjonen. På ett tidspunkt er dette relevant, i en annen sammenheng er det ikke like relevant. Jeg har stor tillit det faglige skjønnet lærerne viser her, uttalte hun på Dagsnytt 18 for en drøy uke siden.

Melby (V) mener det er skremmende at en lærer kan bli drept for å vise fram en karikatur i undervisningen.

– Denne læreren gjorde en viktig jobb med å ruste elevene til å ta del i demokratiet og bruke ytringsfriheten. Det at han blir drept fordi han gjør akkurat det, er skremmende og forferdelig. Ytringsfrihet og menneskerettigheter er overordnede verdier i den norske læreplanen. Det er opp til lærerne å avgjøre i hvilket fag og hvordan de vil lære elevene om dette, sa Melby på Dagsnytt 18.

(©NTB)