Grundigheten til Heidi Halstadtrø Olsen skulle vise seg å være avgjørende under det aller første NM for yrkesskoleelever. Foto: Ole Martin Wold

Yrkesskoleelever med eget NM

Ett av fagene det ble konkurrert i, var billakkering/bilskade. En av deltakerne var Heidi Halstadtrø Olsen (18), elev ved Byåsen videregående skole i Sør-Trøndelag.

Publisert

 

240 elever fra alle landets fylker deltok denne uken i det aller første skole-NM for yrkesfagselever. Til sammen ble det konkurrert i 25 ulike fag. Konkurransearenaene var flere steder i landet, Lillehammer, Hamar, Solør og i Trondheim.

 

– Hvorfor billakkering?

– Jeg har alltid vært interessert i bil, men ville ikke bli bilmekaniker. Så da var det å finne et annet fag. Valget falt på billakkering, men jeg var lenge redd for at jeg hadde valgt feil fag, forteller Heidi til Utdanning.

Hvorfor trodde du at du hadde valgt feil?

– Jeg trodde ikke jeg var god nok.

Du var jo allerede fylkesmester for Sør-Trøndelag, men tvilte allikevel på dine ferdigheter?

– Ja, og i går under konkurransen syntes jeg det gikk veldig bra til å begynne med, men  jeg feilet litt under siste oppgave. Da tenkte jeg at det gikk helt skeis og var irritert over at jeg ødela for meg selv.

 

Lang ventetid

Etter en lang dag med oppgaver måtte hun og de andre deltakerne vente noen timer før resultatene var klare.

– Jeg var spent. Men da tredjeplassen og annenplassen ble ropt opp uten at jeg hørte mitt navn, regnet jeg med at jeg ikke kom på pallen en gang. Så jeg var skuffet. Overraskelsen var desto større da jeg ble ropt opp som vinner. Det hadde jeg aldri trodd. Det var en helt fantastisk opplevelse!

Det er langt flere menn enn kvinner som er billakkerere.

– Det er ingen tunge løft, men en del pussing og ensformige bevegelser, men det handler mer om kondisjon enn styrke. Kvinner innen billakkereryrket regnes ofte som mer nøyaktige og flinkere til å velge fargenyanser.

Heidi har fått to tilbud om lærlingplass til høsten, men har ennå ikke signert kontrakt.

Hva er fremtidsdrømmen?

– Eget lakkererverksted, men først skal jeg jobbe og lære enda mer. I tillegg kommer jeg til å konkurrere. Det er moro å få vist hva jeg kan, i hvert fall når det går så bra som det gjorde denne gangen, sier Heidi Halstadtrø Olsen, som i går kunne stige øverst på seierspallen.

 

Fornøyde arrangører

Sekretariatsleder Elisabeth Lange i Worldskills, som er ansvarlig for arrangementet, er strålende fornøyd med arrangementet.

– I forkant har mange tusen elever konkurrert om NM-plass, så de som har kommet så langt som til NM, har vært igjennom skolemesterskap og fylkesmesterskap for å kvalifisere seg, sier Lange til Utdanning.

– Målet er å få opp statusen på yrkesfagene. Vi har fått mange tilbakemeldinger på at konkurranser er motiverende for elevene. De aller fleste som deltar, skal ut i lære til høsten, og det å ha gjort det bra i konkurranse gir ekstra status, sier Lange.

Powered by Labrador CMS