– De tidligere årene har rundt 90 prosent av elevene bestått eksamen, så dette tenker vi er veldig bra, sier avdelingsleder på Tiller videregående, Lene Strandli. Arkivfoto: Bjørn Erik Larsen

Vel 90 prosent består sommerskolen

Både i Oslo, Hordaland og i Sør-Trøndelag bytter yrkesfagelever ut slaraffenliv med skolegang denne sommeren.

Det er et valg som kan lønne seg, ifølge sommerskolen i Sør-Trøndelag. De siste årene har vel 90 prosent av skolens elever bestått eksamen.

På Tiller rett utenfor Trondheim er sommerskolen straks i gang for fjerde året på rad.

– Vi starter med en gang etter skoleslutt. Her stenger skolene på tirsdag. Og onsdag 22. juni er første skoledag på sommerskolen, sier avdelingsleder på Tiller videregående, Lene Strandli til Yrke.

Lærere fra hele fylket kommer til Tiller for å undervise på sommerskolen.

– Er det vanskelig å få lærere til sommerskolen?

– Nei, absolutt ikke. Det er stor interesse for å undervise. Jeg tror de fleste lærerne opplever det som veldig interessant og givende, og også får et faglig utbytte av samarbeidet, sier Strandli.

 

Kroppsøving

I Sør-Trøndelag undervises det i matematikk, naturfag og kroppsøving. Det siste faget er nytt av året, ettersom skolene har sett at en del elever stryker i kroppsøving.

– Derfor ønsker vi å gi dem dette tilbudet så de får gjennomført skolegangen, sier Strandli.

Matematikk og naturfag er aktuelle fag blant annet for elever som fikk dårlige karakter i faget på Vg1.

– Slik slipper de å dra med seg fag som de mangler inn i resten av læringstiden, sier Strandli.

Flere av sommerskolens elever er også OT-lærlinger, lærlinger som har skrevet kontrakt om å gå et alternativt opplæringsløp.

Noen av elevene er også Vg2-elever som fortsatt mangler bestått karakter i matematikk eller naturfag fra Vg1.

– Det går bare an å ta et fag på sommerskolen hvert år. Så elevene må velge mellom enten naturfag, matematikk eller kroppsøving og eventuelt ta et nytt fag neste sommer, sier Strandli.

 

Blir glade

Hun sier at elevene som får plass på sommerskolen reagerer veldig positivt:

– Dette er noe de ønsker å gjøre for å komme videre i utdanningen og de fleste besvarer tekstmeldingen fra meg, om at de har kommet inn, med en stor takk!

I Sør-Trøndelag er det ti undervisningsdager i matematikk og den ellevte dagen er det skriftlig eksamen.

– Dette er en helt ordinær eksamen med sensorer utenfra. For fagene kroppsøving og naturfag har vi lagt opp til åtte dager og her er det muntlig eksamen, sier Strandli.

– Elevene skal altså gjennom ett års pensum på ti eller åtte dager. Hvordan går dette for de fleste?

– De tidligere årene har rundt 90 prosent av elevene bestått eksamen, så dette tenker vi er veldig bra. Sommerskolen er en annerledes skole fordi den intenst fokuserer på bare ett fag, det er stor voksentetthet – flere lærere enn til vanlig, og elevene og lærerne finner også på mye morsomt sammen, som felles lunsj og et par timer med fysisk aktivitet som ballspill med mer ute i skolegården, sier Strandli.

 

– Gode lærere

Hun understreker at det er virkelig gode lærere på sommerskolen som dessuten får hjelp av læringsassistenter fra NTNU.

Sør-Trøndelag er ikke alene om å tilby sommerskole. I Hordaland samarbeider fylkeskommunen med Røde Kors om et tilbud om sommerskole til elever i yrkesrettet matematikk. Tilbudet går også til elever som har matematikk på studiespesialisering. Sommerskolen tilbyr også norsk uten eksamen til elever med et annet morsmål.

Tilbudet gjelder for alle elever på offentlige skoler og for lærlinger. Sommerskolen i Hordaland varer fra 20. juni til 1. juli.

I Oslo tilbys det sommerkurs for elever på videregående skoler i fagene fremmedspråk, IKT, matematikk, naturfag og norsk. Det er også et eget kurs for yrkesfagelever som bunner ut i eksamen i norsk og matematikk, slik sommerskolen i Sør-Trøndelag tilbyr. I Oslo er det kurs i de to første ukene av sommerferien, og de to siste. Alle kursene varer fra mandag til fredag i én uke.

Sommerskolen for videregående er en del av sommerskolen i Oslo som er et gratis tilbud til alle elever i Oslo. Også i Oslo er det satt av tid til fysisk aktivitet hver eneste dag, og 7.400 kursplasser har svømmeopplæring som fysisk aktivitet, ifølge sommerskolens nettside.

Powered by Labrador CMS