Få fra Oslo velger yrkesfag

I Oslo velger bare hver femte elev på videregående yrkesfag, mot annenhver på landsbasis. Og blant elevene fra Oslo vest er det kun seks prosent som går på tradisjonelle yrkesfaglinjer.

Aftenposten har hentet inn tall fra byrådsavdeling for kunnskap og utdanning i Oslo, som viser at av 1.334 elever i første klasse på yrkesfag kom kun 84 elever (6,3 prosent) fra skoler i Oslo vest, mens 151 elever (11,3 prosent) kom fra skoler i sentrum.

Byrådet er imidlertid mest bekymret over at tallene for byen totalt er så lave. Andelen som velger yrkesfag i Oslo har sunket med nesten ti prosent fra 2006/07 til 2016/2016.

–  De voksne i Oslo har høy utdanning og vi ser at ungdommen velger tradisjonelt. Da er vi nødt til å introdusere yrkesfagene mye tidligere enn i dag, sier skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap). Hun legger nå fram en egen melding med tiltak for å få flere til å velge yrkesfag.

Førstelektor Halvor Spetalen ved Institutt for yrkesfaglærerutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus har to forklaringer på at så få elever i Oslo velger yrkesfag. Det ene er at hovedstaden har et delt arbeidsmarked, der de fleste jobbene er enten for høyt utdannede eller ufaglærte. Det andre er status.

–  Hvis du snakker om barna dine, vil du da si at de studerer til å bli lege eller at de skal bli kokk? Mange ser på yrkesfag som noe for dem som ikke får til teori. Det bygger på en lang historisk tradisjon, sier Spetalen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS