Statsminister Erna Solberg (H) gikk prøve seg som sveiser etter at hun hadde åpnet utstillingen «Fremtidens yrkesfag» på Teknisk museum i Oslo fredag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) gikk prøve seg som sveiser etter at hun hadde åpnet utstillingen «Fremtidens yrkesfag» på Teknisk museum i Oslo fredag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Erna Solberg fikk prøve sveising da hun åpnet yrkesfagets år

Statsministeren fikk i dag prøve seg i sveisefaget. Det skjedde da hun åpnet yrkesfagets år på Teknisk museum i Oslo. – Statsministeren gjør ting hun ikke kan, sa Solberg som oppnådde 50 av 100 poeng.

Publisert

– Litt roligere, kommenterte veilederen da Erna Solberg trykket på knappen.

Statsministeren fikk på seg sveisehjelm og forsøkte seg på sin første metallskjøt. Denne ganen foregikk sveisingen elektronisk. For Solberg fikk teste et opplæringsprogram som benyttes i sveisefaget.

– Du oppnådde 50 av 100 poeng. Slett ikke verst mente veilederen og en stolt Solberg ruslet videre.

Statsministeren var også innom en stasjon for gjenvinning, en pumpestasjon og en test på hvordan man passer til å velge elektrofag. Hakk i hæl fulgte kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner. Begge var invitert til å åpne utstillingen som er en del av yrkesfagets år. Den skal bli stående i to uker og er åpen for både skoleklasser og publikum.

De to ble også presentert for nye fagområder som dronepilot og dataverifiseringsoperatør.

– Jeg vil åpne med å si tusen takk til dere 10-klassingene på Engebråten skole som er her i dag. Det er ikke lenge til der skal velge program på videregående og det er ikke alltid så lett å velge. Men det dere skal vite, er at vi har gjort det lettere med overgang til yrkesfag eller til studiespesialiserende, dersom noen skulle angre på førstevalget, sa hun.

– Og til dere som har lyst til å velge yrkesfag, dere velger trygt. For vi kommer til å trenge titusenvis av fagarbeidere i årene framover og det betyr at dere kommer til å få jobb.

Statsministeren sa at vi i 2017 hadde rekordhøye søkertall til yrkesfag, rekordhøy rekruttering av lærlinger og rekordmange som fullfører. Likevel er hun ikke fornøyd. For flere fagarbeidere trengs.

Solberg mener at en viktig grunn til at flere nå fullfører de yrkesfaglige utdanningsløpene, er økt lærlingtilskudd til bedriftene. Samtidig oppfordret hun næringslivet og offentlig sektor til å ta inn enda flere lærlinger. Hun mener et tettere samarbeid om rekruttering er helt nødvendig.

Resten av formiddagen ble det arrangert et seminar på Teknisk Museum der representanter for både privat næringsliv og offentlig sektor fortalte om hvordan de driver sin fagopplæring.

Powered by Labrador CMS