I fjor sto 9000 yrkesfagelever uten læreplass. I Nordland fullfører bare halvparten av dem som begynner på et yrkesfagløp utdanninga. Arkivfoto: Utdanning
I fjor sto 9000 yrkesfagelever uten læreplass. I Nordland fullfører bare halvparten av dem som begynner på et yrkesfagløp utdanninga. Arkivfoto: Utdanning

– Skammelig få lærlinger i Staten

Staten, med over 160.000 årsverk, har 450 lærlinger. Forsvaret har omtrent like mange. Fylkesråd for utdanning i Nordland, Hild-Marit Olsen, kaller det skammelig få.

I fjor sto 9000 yrkesfagelever uten læreplass. I Nordland fullfører bare halvparten av dem som begynner på et yrkesfagløp utdanninga. En viktig grunn er mangel på læreplasser, melder NRK.

Utdanningsråd i Nordland, Hild Marit Olsen fra Arbeiderpartiet, vurderer derfor å redusere tallet på yrkesfagtilbud.

– For meg handler det om at vi skal treffe med den utdanninga vi tilbyr. Hvis den utdanninga ikke er i tråd med det som arbeids- og næringslivet etterspør, og tilgangen på læreplasser, så må vi vurdere om vi skal justere på den såkalte tilbudsstrukturen, sier hun til NRK Nordland.

Samtidig meiner hun at Staten lett kunne tatt inn flere lærlinger i Nordland.

– Vi har både NAV, universitet, Brønnøysundregistrene og Nasjonalbiblioteket – store statlige virksomheter i Nordland som rett og slett kan trykke på knappen og bestemme seg for å ta inn flere lærlinger, sier Olsen til NRK.

En av de store statlige bedriftene som ikke tar inn lærlinger, er Statens Vegvesen i nord.

– En viktig årsak er at vi ikke har så mange fagområder å ta inn lærlinger på. Det vel i hovedsak på laboratoriesida og kontorfaget vi kan ta inn lærlinger, sier HR-sjef Ole Bjørn Nikolaisen.