LO mener en ny type statlige «faghøyskoler» kan være løsningen for å få flere til å søke seg til og gjennomføre yrkesfag. Illustrasjonsfoto viser Marc Scherjon (41) som lærer seg å anvende skyvelæret da han i april 2008 ble lærling hos Frode Henriksen møbelsnekkeri i Arendal. Foto: Utdanning

LO vil øke statusen til yrkesfagene

LO-leder Gerd Kristiansen vil erstatte dagens yrkesfag på videregående skole med statlige faghøyskoler for å heve kvaliteten og statusen til de praktiske fagene.

–  Om fagskolene styrkes til en «høyere» yrkesfaglig utdanning, kan det føre til at elevene velger yrkesfag, når de ser at de har karrieremuligheter, sier Kristiansen til  Klassekampen. Hun sier hun ønsker en modell som ligner Tysklands, hvor yrkesfag har en høyere status, på grunn av at søkertallene til yrkesfag på videregående synker, og frafallet er stort. Ifølge SSB er det behov for 100.000 nye fagarbeidere innen 2030.

–  Det er alltid billigere å kjøre skolestueundervisning enn praktisk undervisning. Men dersom ikke Norge velger å satse på dette, vil vi aldri klare å opprettholde den kvaliteten og produktiviteten vi har i norsk arbeidsliv i dag. (©NTB)

Powered by Labrador CMS