Krystallklar 10.-klassing: – Jeg vil bli blikkenslager

Det virker som Erlend Holm bare tenker seg om et nanosekund. – Blikkenslager, svarer han, da faglærer Roger Drange spør hva han vil bli.

– Deilig å høre en ungdom som vet hva han vil. Og at du svarer med en gang, smiler Stovner-læreren Roger Drange.

Han står inne på Kuben Yrkesarena og jobber intenst med å motivere ungdomsskoleelever til å velge yrkesfag.

Som 10.-klassingen Erlend Holm, som akkurat nå er innom standen som byggfag fra Stovner videregående har på ByggCamp på Kuben.

– Hvorfor blikkenslager?

– Fordi det virker som et spennende yrke. I det får jeg vært mye ute, og jeg har hørt at det er for få blikkenslagere og jeg er garantert læreplass, svarer Erlend som går på Engebråten skole i Oslo, til Yrke.

 

Anbefaler yrkesfag

Roger Drange er lærer på Vg2 byggteknikk på Stovner videregående i Oslo. Han er hjertens enig i vurderingen som 10.-klassingen fra Engebråten gjør.

– Det er moro å stå her og selge inn yrkesfag og byggbransjen til ungdomsskoleelevene. Det jeg sier til dem, er at velger de yrkesfag så kommer de raskt ut i jobb. Etter to år på skole, kommer de i betalt læretid og har råd til å kjøpe seg egen bil. Når de er omtrent 23, har de råd til å kjøpe seg leilighet. Velger de studiespesialisering kan de regne med at de etter to år i stedet bruker tusenvis av kroner på russefeiring, sier Drange til Yrke.

 

Sikret jobb

I møtet med ungdommene nøler han ikke med å bruke økonomi som salgsargument for å selge inn yrkesfag.

Det å være sikret en jobb, dersom du står på og har en plan, er ifølge Stovner-læreren intet minus, når ungdommer skal velge blant tilbud i videregående skole.

Assisterende rektor ved Kuben, Camilla Hauren Leirvik, er godt fornøyd med å huse ByggCamp med Håndverkets dag på Kuben Yrkesarena.

– Med ByggCamp har vi et veldig fint samarbeid med bransjen og viser fram det som er relevant for arbeidslivet. Det er kjempefint å få vise fram yrkesfag og bransjen til ungdommer fra ungdomsskolen, sier hun til Yrke.

– Det er det vi skal drive med, det som er relevant for bransjen. Rekruttering er selvsagt veldig viktig, poengterer hun.

 

Stor deltakelse

På ByggCamp på tirsdag deltok Oslo-skolene Hellerud videregående, Stovner videregående og Kuben Yrkesarena og Akershus-skolene Vestby videregående og Skedsmo videregående. Dessuten var en rekke elever fra flere ungdomsskoler innom arrangementet hvor også utstillere fra opplæringskontorer og bransjeorganisasjoner deltok.

Arrangementet regnes som Norges største rekrutteringsarena for bygg, anlegg, service, transport og små håndverksfag.

Powered by Labrador CMS