KD: Aldri før har så mange fått læreplass

I 2017 fikk 20 800 yrkesfagelever læreplass i en bedrift. Aldri før har så mange fått læreplass.

Nye tall fra Utdanningsdirektoratet for 2017 viser at 20 800 elever fikk læreplass i en bedrift. Det utgjør 72 prosent av de som søkte. Dette er både det høyeste antallet og den største andelen som er registrert siden målingene startet i 2011. Siden 2013 er det blitt 15 prosent flere elever som får læreplass.

– Denne arbeidskraften er helt avgjørende for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn i årene som kommer, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Rogaland og Oslo kommer best ut med læreplasser til 78 prosent av søkerne, mens Østfold kommer nederst med læreplasser til 61 prosent av søkerne.

– Mange fylker gjør en god jobb med å skaffe læreplasser, men vi er ikke i mål. Det blir stadig flere søkere, og da må vi fortsette satsingen for å få enda flere læreplasser, sier Røe Isaksen.

Regjeringen har sammen med KrF og Venstre økt lærlingtilskuddet med 21.000 kroner per kontrakt, for å få flere bedrifter til å ta inn lærlinger. Regjeringen og samarbeidspartiene har også innført krav om lærling til bedrifter som vil vinne offentlige anbud, og i 2018 styrkes de yrkesrettede utdanningene med 70 millioner. Pengene skal blant annet gå til arbeidet med rekruttering av læreplasser i fylkene, heter det i pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet.

 

Powered by Labrador CMS