Gratis pensum i høyere utdanning bør være en mulighet i Norge, mener NSO-leder Mats Beldo og Oslo Met-rektor Curt Rice. Arkivfoto: Erik M. Sundt
Gratis pensum i høyere utdanning bør være en mulighet i Norge, mener NSO-leder Mats Beldo og Oslo Met-rektor Curt Rice. Arkivfoto: Erik M. Sundt

Oslo Met-rektor og NSO-leder vil ha gratis pensumbøker for studenter

NSO-leder Mats Beldo og Oslo Met-rektor Curt Rice mener gratis pensum i høyere utdanning kan være en mulighet i Norge, men forlagene er skeptiske.

– Norge har muligheten til å vise verden hva gratis utdanning betyr, og hva det har å si for den demokratiske utviklingen av et samfunn, sa Rice under et seminar i regi av Kopinor forrige uke, ifølge   Khrono. Med på seminaret var leder i Norsk studentorganisasjon Mats J. Beldo, som nå vil ta saken videre.

– Tanken er så spennende at jeg ikke klarer å la den ligge. Hvorfor ikke ta denne muligheten når vi har den, sier han om tanken om gratis pensum.

Norsk studentorganisasjon vil innføre fastpris på pensum for å få slutt på de tidvis store forskjellene i hva studenter må betale.

Forlagssjef Hege Gundersen i Universitetsforlaget, er imidlertid skeptisk.

– Om forlagene skulle stå for et slikt kutt gjennom en makspris, så vil det bety et langt dårligere tilbud på norskspråklig oppdatert og relevant pensumlitteratur, og en reduksjon av det faglige nivået, mener Gundersen.

–  Jeg er dypt skeptisk til å innføre tiltak som reduserer den faglige kvaliteten på utdanningen, sier hun.

(©NTB)