Regjeringen blåser fortsatt opp tallene på lærerstudenter

I juli sendte regjeringen ut en gladmelding om at 5460 studenter var tilbudt plass på lærerutdanningene, men institusjonene har bare satt av 3932 plasser.

Publisert

I pressemeldingen som ble publisert i juli heter det at «Rekordmange får tilbud om å bli lærerstudenter». Men gladmeldingen sa ingenting om at institusjonene hadde regnet seg fram til et anslag på bare 3932 studieplasser for inneværende studieår – altså bare 3 plasser flere enn i fjor.

Dermed er det ikke snakk om en økning på rundt 1500 lærerstudenter fra 2014 til 2015, slik regjeringen gir inntrykk av i pressemeldingen.

– Det er vanlig at studiestedene overbooker med rundt 1000 plasser på grunnskolelærerutdanningene og rundt 500 plasser på lektorutdanningen. Bakgrunnen for det, er årelang erfaring med hvor mange studenter som ikke stiller til studiestart, sier seniorrådgiver Pål Kalvsjøhagen i Samordna Opptak til Utdanning.

Tallene regjeringen presenterte i juli er korrekte. Men både regjeringen og Samordna Opptak vet godt at de reelle tallene på lærerstudenter til slutt vil se helt annerledes ut.

 

Færre studieplasser

I den samme pressemeldingen kommenterer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen studenttallene slik:

«…Det er stort behov for lærere med god kompetanse i skole og barnehage, og regjeringen satser derfor på å utdanne flere lærere.»

Men regjeringen har i realiteten ikke satt av penger til å utdanne flere lærere. Det reelle tallet på studieplasser er på nivå med fjorårets.

På de to grunnskolelærerutdanningene fikk til sammen 2993 studenter tilbud om studieplass på trinn 1–7 og trinn 5–10 i år, viser de ferske tallene fra Samordna Opptak. I fjor ble det satt av 3016 studieplasser på de to grunnskoleutdanningene. Tallene er altså mer eller mindre helt like.

I år er det anslåtte tallet på studieplasser på de to grunnskolelærerutdanningene redusert fra 3016 til 2993. Det er altså 23 færre plasser på grunnskolelærerutdanningene i år enn i fjor.

 

Flere studenter har møtt opp

Gladmeldingen nå er at 395 flere studenter har møtt opp til de tre lærerutdanningene i år enn i fjor. Studiestedene sier altså ja til flere studenter enn det er beregnet plass til. Antall studenter som har møtt opp på de tre lærerutdanningene til sammen er 4132, mot 3737 i fjor.

Der lærerutdanningsinstitusjonene har slitt med størst rekrutteringsproblemer er på grunnskolelærerutdanningen trinn 1–7. Her er anslaget på studieplasser som institusjonene har gjort på 41 færre studieplasser i år enn i fjor.

I fjor møtte kun 1319 studenter til de 1635 plassene på dette studiet. I år har 1511 studenter møtt opp til 1594 på denne utdanningen. Økningen i antall studenter som har møtt opp fra 2014 til 2015 er på 192 studenter eller 14,5 prosent.

– Det er gledelig at vi nå ser en økning i antall studenter som har møtt opp til grunnskolelærerutdanningene. Og det er særlig gledelig at den største økningen er på trinn 1–7. Det er her rekrutteringsproblemet har vært størst, sier Torbjørn Røe Isaksen til Utdanning.

Likevel er det et problem med rekrutteringen til denne utdanningen. Her er det flere plasser enn studenter.

Også på grunnskolelærerutdanningene trinn 5–10 har det møtt opp flere studenter enn i fjor. Her har antallet studenter som har møtt opp økt fra 1475 i 2014 til 1587 i 2015. Det er en økning på 112 studenter, eller 7,5 prosent.

Her er det altså flere studenter enn det er plasser.

 

Flere førstevalgssøkere

Kunnskapsministeren er også glad for at lærerutdanningene i år har flere førstevalgssøkere enn i fjor.

– Vi forventer dessuten at frafallet blant lærerstudentene blir mindre når vi har innført økt karakterkrav i matematikk for å komme inn på lærerutdanningene i 2016, sier Isaksen.

Hvor mye frafallet vil gå ned, finnes det ikke anslag på. Disse tallene vil først foreligge i 2016.

Økningen i tallet på studenter som har en av lærerutdanningene som sitt førstevalg, er på 11,6 prosent i 2015 sammenlignet med 2014. På grunnskolelærerutdanningens trinn 1–7 er økningen på 10,6 prosent. På trinn 5–10 og lektorutdanningen er økningen på til sammen 8,7 prosent.

– Det viser at interessen for å ta lærerutdanning har økt, sier Isaksen.

 

Lektorutdanningen

På lektorutdanningen ble det satt av 916 plasser i 2014 og 936 i 2015. Altså lå anslaget på studieplasser til lektorutdanningen 20 plasser høyere i år enn i fjor.

I fjor møtte 943 studenter opp. I år viser ferske tall at 1034 studenter har møtt opp. Det betyr at 91 flere lektorstudenter møtte opp i år enn i fjor, en økning på 9,7 prosent.

– Det er gledelig at så mange flere studenter har møtt opp til lektorutdanningen i 2014 enn i 2015. Det viser at det går riktig vei, sier Isaksen.

 

Les også: Pedagogstudentene er skuffet over oppblåste studenttall

Powered by Labrador CMS