Skolebyråden i Oslo har ikke råd til gratis sanitetsprodukter og prevensjon til elever.
Skolebyråden i Oslo har ikke råd til gratis sanitetsprodukter og prevensjon til elever.

Ungdom vil hente gratis menskopp på skolen

Ungdommens bystyremøte i Oslo reiste før jul krav om gratis sanitetsprodukter og prevensjon tilgjengelig på skolen. Men byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen har ikke råd.

Publisert Sist oppdatert

Ungdommens bystyremøte meiner det må tilbys mensenkopper eller andre miljøvennlige sanitærprodukter på skolene. Mensenkopp er en plastkopp som settes inn i skjeden og samler opp menstruasjonsblod.

I motsetning til bind og tamponger, som kastes etter bruk, kan den enkelt brukes igjen og igjen.

Det er først nå i juni at Thorkildsen har svart Ungdommens bystyremøte om kravet. Hun setter stor pris på at ungdommene kommer med forslag til miljøvennlige alternativ. Dessuten kaller hun dette forslaget, og forslaget om at gratis prevensjon må bli lettere tilgjengelig på skolene, for viktige behov i elevers hverdag som hun ser burde inngå som grunnleggende forhold ved skolen.

Uke Sex: «Å se porno er jo ikke feil»

– Samtidig vil disse forslagene ha store budsjettmessige konsekvenser, skriver Inga Marte Thorkildsen i sitt svar. Hun viser til den økonomiske situasjonen som korona-epidemien har skapt, og konkluderer med at det blir utfordrende å sette dett u verk nå.

– Jeg meiner derfor at dette må sees i forbindelse med framtidig budsjettbehandling, sier hun.

Sara Khalid er saksansvarlig for denne saka i Ungdomsrådet i Oslo, og skuffa over svaret.

– Vi setter pris på at hun er enig med oss i sak. Men vi er skuffa over at Thorkildsen meiner det ikke er plass på budsjettet. Vi oppfatter det som at ungdommen blir nedprioritert, sier Sara Khalid