SVs heldagsskole kan få støtte fra Ap

Venstre-leder Trine Skei Grande har snudd i synet på heldagsskolen. Nå kan Arbeiderpartiet følge etter.

– Det er veldig positivt. Da vi lanserte dette for ti år siden, var mottakelsen en helt annen, sier SVs skolepolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

Også andre gamle SV-forslag som gratis SFO, et varmt skolemåltid og en times fysisk aktivitet om dagen kan bli adoptert av Arbeiderpartiet under landsmøtet som starter torsdag.

– Vi fikk hard medfart for forslaget om gratis skolemat også, men gleder oss over at flere nå ser ut til å komme etter. Det er bare så synd at Ap ikke gikk inn for dette da vi satt i regjering sammen. Da hadde dette vært innført nå, sier SV-representanten.

Ordbruk

Blant lokallagene som foreslår at Arbeiderpartiet går inn for heldagsskole, er Sarpsborg Ap. Forslaget har støtte fra Østfold Ap, mens sentralstyret bemerker at intensjonen delvis er dekket i dagens partiprogram.

Men heldagsskole har aldri vært et begrep Arbeiderpartiet har omfavnet. I stedet har partiet brukt uttrykket «en helhetlig skoledag».

– Det er det samme for oss hva vi kaller reformen. Trine Skei Grande sa at hun ikke ville ha en sosialistisk heldagsskole, men faktum er at både Venstre og Arbeiderpartiet argumenterer for det samme som vi har tatt til orde for: En utvidet, leksefri skoledag med skolemat, flere lærere og fysisk aktivitet, sier Fylkesnes.

Negativt mottatt

Det var i åpningstalen under Venstre-landsmøte fredag at Trine Skei Grande tok til orde for gratis barnehage, gratis SFO og en heldagsskole med lek for de minste, læring for de eldre og leksehjelp og fysisk aktivitet for alle.

Hennes personlige snuoperasjon fikk ingen god mottakelse hos samarbeidspartiene på borgerlig side.

– Venstre har vært vår viktigste allierte i skolepolitikken. Nå er vi helt uenige, sa Høyres utdanningspolitiske talsmann Henrik Asheim til NTB.

– Overraskende, sa Frps Bente Thorsen.

– Underlig, sa KrFs skolepolitiske talsmann Anders Tyvand.

Motstanden til tross, i SV er det optimismen som råder:

– Dersom Ap og Venstre snur og støtter heldagsskolen, har vi en fantastisk mulighet til å få den innført, sier Fylkesnes. (©NTB)

Powered by Labrador CMS