Det har vært innbrudd på minst 16 skoler siden skolestart i høst, viser en kartlagging utdanningsnytt.no har gjort.
Det har vært innbrudd på minst 16 skoler siden skolestart i høst, viser en kartlagging utdanningsnytt.no har gjort.

Se oversikten:
Minst 16 innbrudd på skoler siden august

Minst 16 skoler har hatt innbrudd siden august, viser en oversikt.

Publisert Sist oppdatert

På Klyve barneskole i Skien var det innbrudd natt til tirsdag 19. november. Dette er et av mange skoleinnbrudd de siste månedene.

– Det har vært folk inne og romstert i en mindre del av skolen, sier oppdragsleder i Sør Øst politidistrikt, Roger Aaser, til Varden. Innbruddtyvene tok seg inn i SFO-delen av bygget, og det ikke klart om noe er stjålet.

En oversikt utarbeidet av utdanningsnytt.no viser at minst 16 skoler landet over har hatt innbrudd i løpet av de tre siste månedene. Hele oversikten ser du nederst i saken. Politiets etterforskninger hittil tyder på at gjerningspersonene ved tre av tilfellene er ungdommer, mens det i resten av tilfellene foreløpig er uklart hvem som står bak.

Bekymringsblikket

– De ungdommene som gjør kriminalitet kan være de som bare var der tilstede og som søkte spenning. Det kan også være de som virkelig sliter, sier Elisabeth Myhre Lie.

Hun er høgskolelektor og fagansvarlig for videreutdanning i Kriminalitetsforebyggende politiarbeid ved Politihøgskolen. Hun mener det er viktig å holde tunga rett i munnen når man snakker om ungdomskriminalitet.

Elisabeth Myhre Lie, høgskolelektor og fagansvarlig for videreutdanning i Kriminalitetsforebyggende politiarbeid ved Politihøgskolen.
Elisabeth Myhre Lie, høgskolelektor og fagansvarlig for videreutdanning i Kriminalitetsforebyggende politiarbeid ved Politihøgskolen.

– Det vi kaller bekymringsblikket rammer i større grad flere ungdom i dag. På 50-tallet ble det kalt slåssing i skolegården, ikke vold. Og tagging på en skole har en annen grad av alvorlighet enn et datainnbrudd på samme skole har. Men alt blir ofte samlet i en hop, sier Myhre Lie.

Hun understreker at dette ikke skal aksepteres, og at det at ungdomskriminalitet i større grad har blitt løftet frem, nok har vært med på å få bukt med noe av problematikken. Likevel sier hun at ungdom som ofte kanskje blir med på noe som skjer der og da, uten å tenke konsekvenser, ikke kjenner seg igjen i bildet som males i etterkant.

– Vi må kommunisere med ungdommene om at det de gjør er galt, uten at vi gjør dem til små monstre, sier hun, og fortsetter:

– Her henger dere, hva trenger dere? Jeg tror det er en bedre strategi enn å lete dem frem og jage dem vekk.

Gomalandet skole, Kristiansund

Natt til torsdag i forrige uke gikk alarmen ved barneskolen og politiet rykket ut, skriver Tidens Krav.

– Det var brutt opp en dør på stedet. Det ble påtruffet en person like ved skolen etter kort tid, som koples til innbruddet, sier operasjonsleder hos politiet i Møre og Romsdal, Eivind Klokkersund.

Fosen videregående i Bjugn

Forrige uke var det innbrudd i en videregående skole i Bjugn i Trøndelag. Politiet mener det var lokale ungdommer som brøt seg inn på Fosen videregående skole.

– Vi tror at de har gått gjennom ei åpen dør. Det er gjort beslag i gods som vi mener stammer fra skolen, sier sier operativ leder Hallgeir Stjern ved Fosen lensmannsdistrikt til avisa Fosnafolket.

Frogn videregående i Drøbak

Frogn videregående i Akershus hadde innbrudd tidlig i november i år.

– Det var en ansatt som kom på jobb på mandag og oppdaget innbruddet. Vi kontaktet politiet som gjorde noen undersøkelser, sier rektor Pernille Haga til avisa Akershus Amtstidende.

– Det er ingen verdier som har blitt stjålet fra kontorene. Det viser seg at det er kun kassebeholdningen i kantinen som har blitt tatt, sier Haga.

Lysejordet skole i Oslo

Lysejordet skole i Oslo hadde innbrudd i slutten av oktober. Datautstyr, mobiltelefoner og penger ble stjålet, skriver Akersposten.

Den samme skolen var også i fjor høst utsatt for innbrudd

Vestby skole i Akershus

I slutten av oktober var det innbrudd på Vestby skole i Vestby.

Ifølge Vestby avis ble pc'er og mobiltelefoner stjålet under innbruddet. Politiet sa til avisa at skolene bør gjemme elektronisk utstyr.

– Man må passe på å ha det ryddig og ikke la elektronisk utstyr ligge synlig fremme. Sørg for å rydde inn alt av verdi, sier Svein Brage Husdal hos Follo Politikammer på Ski til Vestby avis.

Bjørkelangen videregående i Akershus

I slutten av oktober brøt noen seg inn på skolen og gjorde hærverk.

– Det virker som om det er gjort mest hærverk, egentlig. I løpet av september og oktober har skolen vært plaget av flere innbrudd og hærverk, sier rektor Olav Wennemo til Indre Akershus Blad.

Frol skole i Trondheim

Fem gutter brøt seg inn i Frol barneskole i slutten av oktober. Innbruddstyvene er ifølge politiet i 13-14-årsalderen, skriver Trønder-Avisa.

– De fem guttene vil bli anmeldt for innbrudd og skadeverk, sier operasjonsleder Bernt Aakervik ved politiets operasjonssentral i Trondheim til avisa.

Sola ungdomsskole i Rogaland

Klær og airpods ble stjålet fra garderoben på Sola ungdomsskole i skoletiden, fredag 4. oktober.

– Vi tok kontakt med politiet samme dag som det skjedde og har også sendt en formell anmeldelse. Jeg vet ikke om det er noen andre som har anmeldt, sier rektor Lill Wegner Thomassen til Sola Blad.

Stend Videregående i Bergen

Lørdag 5. oktober meldte politiet om et innbrudd på skolens verktøy, skriver Fanaposten.

- Det er gjort innbrudd i verkstedet på skolen og borttatt verktøy for over 10.000 kroner. Vi avventer en anmeldelse på forholdet for å se hva som er stjålet, sier Torgils Lutro, stasjonssjef ved Bergen Sør politistasjon til avisa.

Rubbestadnes videregående i Bømlo

Bømlo-nytt skriver at det ble gjennomført en åstedsundersøkelse ved skolen mandag 23. september, etter at det skal ha vært innbrudd helgen før.

Både vinduer og dører er blitt brutt opp, melder politiet til Bømlo-nytt.

Vossestrand barne- og ungdomsskole på Voss

På Vossestrand barne- og ungdomskole vurderer rektor Kari Dregelid innbruddsalarm, etter et innbrudd på skolen søndag 22. september, melder Avisa Hordaland.

I tillegg til hærverk på vinduer og dører, er noe elektronikk og kontanter stjålet, skriver avisa.

Berg Montessoriskole i Troms

Syv ipader, én skriver og elevenes pengeskrin skal ha blitt stjålet fra Berg Montessoriskole natt til mandag 15. september, skriver Folkebladet.

- Det er klart at dette går utover elevene og så klart økonomien ved skolen, sier rektor Lill Eilertsen.

Stokkan ungdomsskole i Stjørdal

Torsdag 12. september fikk politiet melding om et innbrudd på Stokkan ungdomsskole. Det melder Bladet.no. Både mat, drikke og penger ble stjålet.

– Vi har så langt ingen mistenkte, men det er opprettet sak og forholdet vil bli etterforsket, sier politioverbetjent Svein Erik Gjølmesli ved Stjørdal lensmannskontor til avisa.

Jessheim skole, Jessheim

En søndag kveld i begynnelsen av september rykket politiet ut til Jessheim skole da en alarm ble utløst. Det var blitt gjort innbrudd i SFO-delen av skolen og at det var vannskader på stedet.

– Det er noen som har tettet vasken og satt på krana, og det er kastet leker i toalettene, opplyser Ronny Årstein, operasjonsleder i Øst Politidistrikt til Romerikes Blad.

Nøtterøy videregående skole, Borgheim

I august meldte en vekter om et innbrudd på Nøtterøy Videregående Skole.

Gjennom politiets etterforskning ble to personer i 40- årene pågrepet og mistenkt for innbruddet, skriver Tønsbergs Blad.

Powered by Labrador CMS