Gylne øyeblikk fra lærerlivet

Kosedyret hadde skadet en vinge. Det satte femåringene i gang.

Da pingvinen Pingo trengte pleie.

Publisert

Anne Siri Moe bidrar med et gyllent minne fra Læringsverkstedet Slaabervig naturbarnehage i Arendal, der hun er pedagogisk leder: – Denne leken oppsto spontant! Det var så flott, sier hun. 

Pingo var med de ni femåringene overalt, men en dag hadde han altså fått en sprekk i stoffet under vingen og måtte «opereres». Barna fant fram førstehjelp for kosedyr, det vil si sysettet, pluss tepper og sprøyte. Anne Siri ble kirurg, og sammen telte alle ned fra 10 til Pingo sovnet. 

– Allerede mens jeg sydde, gjorde noen sykepleiere og noen hamstere det fint til Pingo skulle våkne, sier Anne Siri. 

– Hamstere?

– I leken kan alt skje! Denne gjengen var særlig fantasifulle. De tok tak i nye ideer som oppsto og samarbeidet, hele tiden. 

Barna klargjorde seng med saueskinn og tepper, et brett lekemat, bøker og fire-fem kosedyr til ham. Pingo kom seg raskt. 

Deretter måtte strikkekrokodillens ødelagte kjeve også opereres. – Barna putter leker inn i gapet hans og får ham til å tygge, derav skaden, forklarer Anne Siri. 

Han måtte sy mange sting. Etter narkosen ville han ikke ligge stille! 

Har du opplevd
et gyllent øyeblikk?

Vi vil gjerne høre fra deg, kontakt: redaksjonen@utdanningsnytt.no

– Barna så for seg det, sier Anne Siri. 

Heldigvis visste de fem guttene og fire jentene å roe ham ned, med samme omsorg som for Pingo. 

– Tidligere hadde vi laget noe med kontaktpapir, og noen biter lå igjen på bordet. Barna fant ut at de kunne bli navneskilt og pasientarmbånd! Ingenting var planlagt, alt bare skjedde. 

Rett etterpå ble mange babydokker syke også. Alle fikk armbånd med navn. Pleierne valgte seg nye navn og fikk navneskilt på brystet. 

– En veldig fin lek! Jeg observerte så mye omsorg, godhet og oppfinnsomhet hos barna. 

– Dere ble ikke forstyrret? 

– Nei, vi fikk lekero helt til neste måltid. Det er slett ikke alltid sånn, det var en kombinasjon av heldige omstendigheter. 

Dette skjedde under pandemien. Barna visste å sprite hender, og de visste at også sykepleiere blir syke. Dermed ble også noen pleiere syke, fikk armbånd og gikk over i pasientrollen. 

– Sykehuset fikk skikkelig personalmangel, sier Anne Siri. 

– Etter hvert mente ett av barna at nå passet boka «Nysgjerrige Nils på sykehus». Den var lagt fram til Pingo. Da vi leste, kom barna med egne erfaringer fra sykehus og blodprøver. 

Barna lekte leken vel halvannen time, men fortsatte med sykehuslek i flere dager. 

Powered by Labrador CMS