Ny leder i Venstre Guri Melby etter valget under landsmøtet til Venstre på Gardermoen.
Ny leder i Venstre Guri Melby etter valget under landsmøtet til Venstre på Gardermoen.

Kunnskapsministeren blir ny Venstre-leder

Helt etter planen ble Guri Melby valgt til ny leder for Venstre på partiets landsmøte lørdag. Nestledere ble som ventet Sveinung Rotevatn og Abid Raja.

Alle ble valgt med akklamasjon, uten motkandidater. Melby fikk stående applaus i salen på konferansehotellet på Gardermoen der landsmøtet blir avholdt.

– Tusen, tusen takk for tilliten, sa en tydelig rørt Melby da hun talte etter valget.

– Jeg er skikkelig lei meg akkurat nå for at jeg ikke får en eneste klem, sa Melby med henvisning til koronarestriksjoner.

Hun overtar stafettpinnen etter Trine Skei Grande. Venstre er dermed det første partiet i Norge der ledervervet går fra én kvinne til en annen.

Som innstilt

Ledertrioen ble enstemmig innstilt av valgkomiteen 23. august. Melby takket for at nestlederne var de første som gratulerte henne da hun ble innstilt.

– Dette er stort. Men det har vært en rar prosess for alle oss som har vært involvert i den, sa Melby, som har vært medlem i partiet i over 21 år.

En av dem som var raskt ute med å gratulerer var leder i Utdanningforbundet, Steffen Handal:

Det er ingen hemmelighet at Melby har vært i tvil om hun skulle stille til valg som partileder, og det handler ikke om hennes engasjement for Venstre, sa Melby under talen. Hun har ikke vært sikker på om hun ville bruke så mye tid på jobben når hun har barn hjemme.

– Men det jeg landet på, er at det er nettopp for dem jeg gjør dette, sa Melby til mer applaus fra salen.

Benkeforslag

De øvrige medlemmene som er valgt inn i sentralstyret, er Iselin Nybø fra Rogaland, Petter Toldnæs fra Agder, Gunnhild Berge Stang fra Vestland og Solveig Schytz fra Viken.

Det kom benkeforslag mot Stang, der det ble argumentert med at fire statsråder og én statssekretær ikke representerte bredden i partiet godt nok, men forslaget falt.

Landsmøtet fortsetter søndag. Da skal det blant annet diskuteres og stemmes over standpunkter til prinsipprogrammet angående EU-medlemskap, oljeutvinning og grunnrentebeskatning.

Venstre sier ja til EU

Et stort flertall i Venstre sa ja til norsk EU-medlemskap, og jubelen sto i taket da det historiske vedtaket var et faktum tidlig søndag ettermiddag. Partiet er dermed det første i Norge som snur i EU-saken.

Hittil har Venstre stått på nei-siden. Men et klart flertall av de nærmere 200 delegatene på Venstres landsmøte stemte ja til formuleringen i det nye prinsipprogrammet om at Norge skal sikte seg inn mot å bli medlem i EU.

Europabevegelsen i Norge var raskt ute med å markere sin glede:

Venstre er dermed det andre partiet på Stortinget som tar et klart standpunkt for norsk EU-medlemskap, ved siden av Høyre. Arbeiderpartiet fjernet sitt ja-standpunkt fra programmet i 2017.

Melby: – En selvfølge

Nyvalgt Venstre-leder Guri Melby er kjent som en ihuga EU-tilhenger, og på landsmøtet ba hun partiet om å gå inn for EU-medlemskap.

– Det oppleves som en selvfølge at Norge skal bidra i unionen, sa hun.

Melby håper at formuleringen i programmet er såpass vid at den favner alle synspunktene i partiet. Der heter det også at «medlemskapet må avgjøres etter folkeavstemning, og Venstres folkevalgte skal respektere resultatet».

– Målet mitt er at vi skal stå samlet også etter dagens avstemning, slo hun fast.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS