Videregående skole får egen smittevernveileder

Kunnskapsministeren varsler at det kommer en egen smittevernveileder for videregående skole på fredag, og reviderte skole- og barnehageveiledere til uka.

– Fredag kommer FHI, Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet med revidert smittevernveileder for videregående opplæring. De skal også revidere veilederne for skole og barnehage, men disse blir klare først til uken, sier kunnskapsminister Guri Melby til NTB.

Det var TV 2 som først meldte om saken. Målet med smittevernveilederen som kommer fredag, er å få ned smitten blant de eldste skoleelevene.

Melby opplyser at fagmyndighetenes gjennomgang tilsier at det ikke kommer et nytt trafikklyssystem eller nye tiltaksnivåer innenfor dagens system, men at det er nødvendig med en gjennomgang for de ulike skolene og for barnehagen.

Økt smitte

De siste ukene har smitten på nasjonalt nivå økt, og hurtigspredende muterte virusvarianter har gjort smittevern krevende, også på skoler og i barnehager.

I dag er det en felles veileder for ungdomsskolen og videregående. Noe flere har tatt til orde for at det er en del problemstillinger knyttet til.

En av dem som lenge har krevd en oppdatering av tiltaksnivåene, er skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) i Oslo, som blant annet har tatt til orde for et «oransje» nivå.

Vil tydeliggjøre råd

De viktigste tiltakene i smittevernveilederne vil fortsatt være å sikre god avstand og å holde antall nærkontakter nede, forteller Melby.

Hun peker på at enkelte hevder at elevene kan ha flere hundre nærkontakter med dagens smitteverntiltak, og sier at hun syns det høres veldig mye ut.

– Elever er ikke nærkontakter med andre enn de medelevene som sitter nærmest, hvis de samtidig opprettholder avstandskrav i pauser og på fritiden, sier Melby.

– På rødt nivå reduseres nærkontaktene fordi det er krav til at elevene skal holde avstand. I praksis betyr dette mindre grupper, og at ikke alle elevene er til stede på skolen samtidig. For å gjøre dette enda tydeligere, vil rådene om kohorter og grupper på gult og rødt nivå utdypes, sier hun videre.

Det kommer også egne kapitler for voksenopplæringen, SFO/AKS og spesialskoler.

Powered by Labrador CMS