- Snakker ikke nok om søvn med elevene

Barn som bruker mobil eller nettbrett før de legger seg, har to til tre ganger større risiko for å bli trøtt eller utslitt neste dag på skolen, viser ny undersøkelse. Det snakkes altfor lite om søvnproblemer i skolen, sier søvnekspert.

Publisert

Det lønner seg for barn og unge å legge vekk mobilen før de skal sove. Det viser en ny, omfattende studie utført av American Medical Association (AMA), skriver den danske avisen Politiken.

En såkalt metastudie utført av AMA av 20 vitenskapelige undersøkelser, viser at barn som bruker mobil eller nettbrett før de legger seg, har to til tre ganger større risiko for å være trøtte eller utslitte neste dag på skolen.

 

Innvendinger mot studien

Professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen er helt tydelig på at mangel på søvn er alvorlig for skoleelever, og sier mangel på søvn kan føre til frafall i skolen, psykiske problemer, overvekt og hjerte- og karsykdommer. Bjorvatn er professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, og blant ekspert på søvn og søvnproblemer.

Men han har innvendinger mot slike studier av søvn.

– Det er ikke helt lett å vite om det er mobilbruk før leggetid som forårsaker søvnproblemer. Eller om det er søvnproblemer som fører til at ungdom bruker mobilen før de skal sove. Det kan være at det er problemer med å sove som fører til at de bruker mobilen i sengen, sier Bjorvatn til Utdanningsnytt.no.

 

Får ikke hjelp fra lærerne

Han sier det kan være utfordrende for foreldre å regulere barnas mobilbruk om kvelden.

Bjorvatn sier også at foreldre ikke nødvendigvis får så mye hjelp fra lærerne og skolene når det gjelder å lære elever opp til gode søvnvaner.

– Skolene og lærerne snakker altfor lite om gode søvnvaner. Det er kanskje litt vanskelig å få til i en travel skolehverdag, og mange vet kanskje ikke helt hvordan de skal gjøre det. Men vi har for eksempel gode videoer på www.sovno.no  hvor lærere kan gå inn og lære mer, sier han.

– Hvilken sammenheng er det mellom sosial klasse, skoleprestasjoner og søvnmangel?

– Det er en klar sammenheng mellom for lite søvn og dårligere skoleprestasjoner. Min påstand er at en stor del av frafallet i skolen skyldes søvnrelaterte problemstillinger, sier Bjorvatn.

Metastudien til AMA konkluderer også med at lærere, helsepersonell og foreldre må gå sammen om å forbedre søvnhygienen for elevene og barna.

 

Skeptisk til nullbruk siste timen

Søvnekspert Børge Sivertsen sier til Adressavisen at det er «veldig viktig å være bevisst på å logge seg av skjermen én time før du skal legge deg. Skjermer i dag har sterkt lys som kan forstyrre kroppens produksjon av natthormonet melatonin». Adressavisen har også laget en sak basert på American Medical Associations metastudie.

Bjørn Bjorvatn er skeptisk til anbefalingen om å droppe mobilbruk den siste timen før man skal sove.

– Jeg tror det er veldig vanskelig i praksis for folk flest, både unge og voksne. De aller fleste bruker telefonen sin den siste timen før de skal legge seg. Jeg tror det er mer sannsynlig at unge kan klare å droppe mobilbruk når de faktisk ligger i sengen. Bare dèt vil ha en effekt, sier Bjorvatn.

 

Vekkerklokke mot søvnproblemer

Flere eksperter har som Børge Sivertsen de siste årene advart mot det såkalte blå lyset som strømmer ut fra mobiler- og pc-skjermer, og at det kan være med å forårsake søvnproblemene.

Bjørn Bjorvatn tror snarere det er innholdet i det barn og unge leser på telefonen som kan være med å forstyrre søvnen.

– Hvis du sliter med å sove, og går inn på telefonen og ser at det har vært for eksempel et terrorangrep et sted, så kan det alene være med på å gå gjøre det vanskelig å sovne. Eller du sjekker telefonen og ser at kjæresten din slår opp med deg, sier han.

– Flere familier har mobilkurver hvor alle i familien kan legge telefonene sine for å unngå å bli «skjermfjerne». Burde foreldre innføre mobilkurv om natten, og kjøpe analog vekkerklokke til barna?

– Jeg er redd for å fremstå som en sur, gammel professor når jeg sier dette, men vekkerklokke kan absolutt være en idè. Men mange er nok ikke klar over at de kan ha telefonen på lydløs og allikevel bli vekket av alarmen på telefonen. Den går av uansett, sier han.

 

Frykt for å gå glipp av noe

Rådgiver i Medietilsynet, Khalid Azam, forklarer til Adresseavisen hvorfor barn og unges bruker mobilenheter om natten.

– Når det er snakk om barn og unge som ikke klarer å legge fra seg mobilen på natten, så er det ofte snakk om en overdreven frykt for å gå glipp av noe viktig på sosiale medier, sier Khalid Azam. Han er rådgiver for dataspill.

 

Powered by Labrador CMS