Det var en tung bunke med papir med protestunderskrifter Høyres Kent Gudmundsen (t.v.) fikk av Steffen Handal utenfor Stortinget. I bakgrunnen står Hans Ole Rian fra Musikernes fellesorganisasjon. Foto: Jørgen Jelstad.
Det var en tung bunke med papir med protestunderskrifter Høyres Kent Gudmundsen (t.v.) fikk av Steffen Handal utenfor Stortinget. I bakgrunnen står Hans Ole Rian fra Musikernes fellesorganisasjon. Foto: Jørgen Jelstad.

Overrakte 37.000 underskrifter mot avskilting av lærere

Regjeringen mener satsing på videreutdanning gjør at avskilting ikke vil bli noe problem. Lærerorganisasjonene håper KrF vil snu i saken.

Publisert

 

 

– Vi håper du tar med disse til kunnskapsminister Jan Tore Sanner og diskuterer saken en gang til, sa leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal da han overrakte de drøyt 37.000 underskriftene til Høyres Kent Gudmundsen på trappen til Stortinget i dag.

Regjeringen vedtok i 2015 nye kompetansekrav for lærere. Striden handler ikke om selve kompetansekravene, men om at de er gitt tilbakevirkende kraft. Det vil si at de også skal gjelde for alle lærere utdannet før 2014.

Skoleeierne og lærerne har fått ti år på seg før alle lærere må fylle kravene for å få undervise i norsk, matematikk og engelsk. Siden den gang har det vært full strid om avskilting av lærere. Avskilting er blitt begrepet for lærere som etter 2025 ikke vil oppfylle kompetansekravene og dermed ikke vil ha lov til å undervise i disse fagene.

 

Lærere reagerer sterkt

Lærerorganisasjonene har vært i harnisk over at rundt 33.000 lærere kan bli avskiltet fordi de er utdannet før 2014. Det er bakgrunnen for oppropet «Stopp avskiltingen» som har ligget ute under en måned og har samlet over 37.000 underskrifter.

– Alle underskriftene viser en solid støtte til aksjonen, og at norske lærere reagerer sterkt på dette, sier Handal.

I dag behandler Stortinget et forslag om å stoppe avskilting av lærere, men forslaget har ikke flertallet på Stortinget bak seg.

 

– Tror vi når målet

I den bitende kulden på Løvebakken foran Stortinget varmet nok ikke svaret fra Gudmundsen for organisasjonene bak underskriftskampanjen.

– Vi står ved avtalen slik den er, sa han.

Han pekte på at det er en overgangsordning fram til august 2025. Regjeringen tror at satsingen på videreutdanning innen den tid har gjort at avskilting ikke blir noe problem.

– Vi har all grunn til å tro at vi når målet om at alle lærerne får videreutdanningen de trenger, sier Gudmundsen.

 

Håper på KrF

Det er Utdanningsforbundet, Skolelederforbundet, Musikernes fellesorganisasjon og Skolenes landsforbund som står bak underskriftskampanjen. Steffen Handal mener regjeringen spenner bein på seg selv i utfordringen med å rekruttere nok lærere til skolen i tiden framover.

Handal tror imidlertid at loven kommer til å bli endret, men at det vil ta tid. For øyeblikket er det Krf som sørger for flertall for regjeringen.

– For å få en endring i denne perioden, må Krf endre hvordan de stemmer i Stortinget, sier Handal.

– Er dere misfornøyde med Krf i denne saken?

– Det er regjeringen som er problemet. Det er ingen grunn til å klandre KrF, sier Handal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS