En skoleelev som vil ta førerkort har brukt drøyt tre og en halv skoledag til kjøretimer. Foto: OLAV URDAHL

Tre og en halv skoledag brukes til kjøretimer

Lederen i Autoriserte Kjørelæreres Landsforbund Ann Kristin Thomte anslår at en skoleelev som vil ta førerkort har brukt drøyt tre og en halv skoledag til kjøretimer.

Publisert

– Her er det naturligvis store individuelle forskjeller, understreker hun overfor Utdanningsnytt.no.

Men ut fra egen praksis på Gjøvik i Oppland anslår Thomte at skoleelever som vil ta førerkort bruker i gjennomsnitt 35 kjøretimer. Tre fjerdedeler av disse timene tar elevene i skoletida. Det blir i alt drøyt tre og en halv dag.

 

– Viktig del av den livslange læringa

Autoriserte Kjørelæreres Landsforbund meiner at slik bør det fortsatt være.

– Vi har en læreplan krever at elevene skal få en realistisk læresituasjon, og at de skal være i stand til å ta opp læring, sier hun.

– Da måtte alle fått all opplæring før klokka sju og etter klokka 3. For det første gir ikke det noen realistisk læresituasjon. Dessuten er det ikke gunstig at elevene kommer til oss rett etter en travel skoledag. Til slutt har vi også en arbeidstid vi må ta hensyn til, sier Ann Kristin Thomte.

Samtidig understreker hun at kjøreskolene registrerer alle kjøretimer. Elevene kan alltid dokumentere at de har hatt kjøretimer. Derfor meiner hun det er feil å ta kjøretimer med i udokumentert fravær.

– Dessuten kan jo elevene ta igjen skolearbeid som sjølstudium på kvelden, legger Ann Kristin Thomte til.

– Hvorfor kan ikke elevene vente med å ta sertifikat til de er ferdig med videregående?

– Naturligvis kan de det. Men trafikkopplæring er en viktig del av den livslange læringa. For mange yrker er kjørekort en forutsetning for å få jobb. Det gjelder mange yrker inne håndverk, for eksempel. En rørlegger må kunne kjøre rundt til kundene sine. Og tar du landbruksutdanning må du kunne få mulighet til å ta traktorsertifikat.

 

– KD rikka seg ikke

– Er det særlig elever innafor slike fag som tar kjøretimer i arbeidstida?

– Nei, de kommer fra alle fag. 

– Skal kjøretimer alltid trumfe skoletimer?

– Nei, vi skal også tilpasse oss og legge til rette for kjøretimer i fritimer og ferier. Men vi kommer som sagt ikke i mål uten også å bruke skoletida. Svært mange skoler er positive til at elevene tar sertifikat. Vi må gå sammen for å støtte ungdommen.

– Dere har nettopp hatt møte med Kunnskapsdepartementet om saka. Hvordan gikk det?

– De rikka seg ikke. Vi opplever at de presser dette ned over skoler som har en annen innstilling. Men vi skal ha et nytt møte med departementet i desember, når ting har gått seg mer til, sier Ann Kristin Thomte.

 

Powered by Labrador CMS